avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
X i-a vandut lui Y, o casa cu teren prin act de vanzare cumparare, autentificat de catre notarul public. Doar ca lui Y i s-a refuzat inscrierea in cartea funciara. X a dobandit casa in urma unei sentinte de divort iar terenul in urma unei sentinte civile (unde a solicitat sa i se constituie dreptul de proprietate pe casa si teren conf. sentintei de divort)
1.Este valabil actul ?
2. X (sotia) are un proces cu Z ( mostenitorul sotului ) prin care solicita anualarea actelor acestuia. Mai poate fi X parte procesuala pasiva atata timp cat si-a vandut deja partea revenita la divort, chiar daca cumparatorul nu a primit resapingerea de la cartea funciara?
multumesc
Cel mai recent răspuns: miha_mimi , utilizator 14:37, 23 Februarie 2009
Intai ati scris ca Y, cumparatorul, a primit respingere la cererea de intabulare a dreptului sau de proprietate, apoi la pct 2 ati scris ca din contra, cumparatorul nu a primit respingerea de la CF. Cum stau lucrurile? Daca a existat o incheiere de respingere, care a fost motivarea acesteia? E greu de ghicit daca un act e valabil fara sa-i cunosti clauzele. Dreptul de proprietate a lui X era intabulat in CF?
Scuze, aveti dreptate. Lui Y, cumparatorului, i s-a respins de la CF. X avea carte funciara, intabulare, totul in regula.
X era intabulat in CF?
X trebuia sa ii spuna lui Y ca se afla in proces cu Z (mostenitorul sotului).
Daca actul a fost autentificat de catre un notar atunci este perfect valabil( doar ca Z poate cere anularea pentru ca si el avea dreptul la mostenire.)
Trebuie verificat la CF. de ce i s-a refuzat inscrierea in CF.a lui Y. X are calitate procesuala pasiva.
X, vanzatorul, era intabulat in cartea funciara.
X i-a deschis proces lui Z dupa ce i-a vandut (lui Y).
Lui Y i s-a respins inscrierea in CF deoarece, pe SC prin care lui X i se constata dreptul de proprietate pe casa si teren conform sentintei de partaj, mai apare inca un nume, iar X nu a dus la CF nici un act care sa dovedeasca ca acea persoana a decedat si nu mai are mostenitori.

De ce X mai are calitate procesuala pasiva daca deja a vandut ?
Nu se intelelege mai nimic...
Daca X avea act de proprietate valabil, pentru ce a mai actionat in judecata pe Z? De placerea de a merge prin tribunale?
Daca mai apare un nume inseamna ca X nu era singur prorpietar... sau cine stie de ce-o aparea numele ala!
E greu sa vad toate posibilitatile...
Poate Y sa intervina in dosar pe langa Z, dar are sanse numai daca e cumparator de buna-credinta, si aici depinde de ce e scris in CF efectiv... Exact, nu aproximativ.

X apare inca prorpietar fata de terti... de aia ar mai avea calitate...
IN rest, nu inteleg n ici pentru cine va interesati, care e turta pe acre incercati sa trageti spuza, ca depind si de asta sfaturile noastre...
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare katiusha10 katiusha10 Vă rog din suflet să ma ajutati cu un punct de vedere într-o speta, fac practica la o firma de avocatura si trebuie sa dau o solutie in cel mai scurt timp ... (vezi toată discuția)
Cpciv 1865 - transmisiunea conventionala cu titlu particular a calitatii procesuale pasive VBREHUI VBREHUI 1. VA DORESC TUTUROR UN AN PLIN DE REALIZARI! 2. Va rog, o sugesie pt.modul in care pot fi introdusi in APEL/recurs actualii titulari ai dreptului de ... (vezi toată discuția)
Greselile la cartea funciara crida crida Buna ziua! Am o problema care imi depaseste limitele intelegerii, dar poate ca aveti dvs. vreo idee sau sfat. In 2002, in urma unei sentinte judecatoresti, ... (vezi toată discuția)