avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul ma acuza pe nedrept ca i-am luat din teren iar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul ma acuza pe nedrept ca i-am luat din teren iar primaria ii da dreptate!

buna ziua,va multumesc anticipat tuturor celor care imi pot da vreo idee sau vreun sfat!
este vorba de casa mea parinteasca ,avem un vecin care ne acuza ca i-am fi luat din teren,s-au facut masuratori de catre primarie si s-a luat din terenul nostru in 3 ocazii fara a ni se da macar o hartie la mana,acum din nou a venit sa mai ia inca aproape un metru.
deja de gradina noastra a ramas mai nimic,tin sa anunt ca avem pe acte 15 ari ,in fata casei avem 15 metri latime,s-a tot luat de pe lungimea gradinii si in spate a ramas o latime de 9 metri.lungimea totala e de 100 metri.deci facand un calcul simplu nu ne mai ramane nici pe departe suprafata care ne corespunde,dar chiar si asa cei de la primarie il protejaza pe vecinul nostru spunand ca mai trebuie sa ne mai ia din pamant pentru ca dupa masuratorile lor iasa mai mult de 1500 metri patrati.
parintii mei sunt bolnavi iar eu sunt plecat in strainatate,maica-mea a tot lasat sa i se ia din pamant doar ca sa se termine certurile siu discutiile dar in cazul asta primaria lucreaza murdar,ce putem face¿este legal sa aducem o echipa din alta localitate sa faca masuratorile terenului si sa confruntam rezultatele?ce pot face contra celor din primarie care masoara in defavoarea noastra?
primarul a spus sa rezolvam problema pe cale amiabila dar asta inseamna sa ii mai cedam din nou din terenul nostru,treaba asta dureaza de ani de zile,stiu ca nu o sa se termine ,la anul o sa ceara din nou,vecinul din sus are terenul imprejmuit cu gard de ciment asa ca doar pe noi ne obliga sa ii cedam din suprafata.
va rog mult ce putem face in cazul asta?unde sa mergem sa rezolvam¿cat ne-ar costa un proces aproximativ in cazul in care se ajunge la tribunal¿
va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: popa_sorin , utilizator 11:23, 8 Martie 2014
In primul rand, ce acte detin parintii dvs. pe terenul respectiv? Au cadastru, carte funciara; in caz negativ, in baza carui act detin terenul respectiv?
au contract de vanzare cumparare,extras de carte funciara, le lipseste intabularea care nu o pot face din cauza litigiului astuia!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
popa_sorin, utilizator
Puteti sa introduceti actiune de granituire si eventual revendicare in instanta; granituire, pentru a stabili instanta, pe baza unei expertize de specialitate, in urma masurarii terenurilor, care este limita dintre proprietatea parintilor si a vecinului respectiv; revendicare, daca cumva considera parintii ca le lipseste o bucata de teren care se regasete la vecinul respectiv; se vor compara titlurile de proprietate si se va da castig de cauza titlului mai bine caracterizat!
Intr-un astfel de proces este obligatoriu de depus la dosar si certificatul de informare asupra avantajelor medierii!
Va multumesc pentru raspuns,deci in concluzie primul lucru care a trebui sa-l facem este sa ne cautam un avocat,si sa vedem ce se rezolva,totusi ar trebui sa aducem o echipa pentru a face masuratorile inainte de a intreprinde masuri juridice¿
numai bine!
popa_sorin a scris:

au contract de vanzare cumparare,extras de carte funciara, le lipseste intabularea care nu o pot face din cauza litigiului astuia!

In primul rand v-as intreba daca exista deja vreun litigiu? De aici pleaca toate discutiile.

Daca nu exista, as face urmatorii pasi, care il pot descuraja pe vecin sau pe dvs:
- daca aveti extras de carte funciara inseamna ca aveti cadastru;
- daca aveti cadastru puteti cere coordonatele la oficiul de cadastru de care apartineti (costa 15 lei taxa oficiala);
- cu coordonatele de la oficiu chemati un topograf care sa va indice care este proprietatea dvs;
- daca ce va arata topograful coincide cu ce aveti dvs in curte, e problema vecinului si nu trebuie sa ii cedati absolut nimic;
- daca insa ce va indica topograful nu coincide cu ce aveti de fapt, atunci poate v-a aratat vanzatorul altceva decat ce rezulta din acte, in mod voit sau in necunostinta de cauza.
Nu as porni la atac inainte sa vad cum stau lucrurile, puteti ajunge sa cedati din teren si sa platiti si cheltuieli de judecata, expertize, taxe de timbru si tot ce inseamna un proces.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
carmen2010, utilizator

Alte discuții în legătură

Teren alexandra nicolae alexandra nicolae Locuim in casa bunicilor .Acestia au cumparat casa in 1987 .Pe actul de vanzare-cumparare scrie ca avem 10 m pe latime in spate ,10m in fata .In anul 1994 ... (vezi toată discuția)
Granituire? Nelamuritul Nelamuritul Buna ziua. Am cumpărat un teren intravilan care este mărginit pe trei laturi cu garduri. Ulterior, am măsurat din curiozitate terenul respectiv și am ... (vezi toată discuția)
Cum găsesc măsurătorile terenului fără nr cadastral/topografic? intrebsieuceva intrebsieuceva Am doar extrasul de carte funciară, și numărul acestuia, știu și suprafața dar am nevoie de măsurători exacte pentru că cel mai probabil vecinul meu ... (vezi toată discuția)