Suntem proprietarii unei apartament situat (acum cativa ani) la ultimul etaj (2) al unui imobil. Intre timp, imobilul a fost mansardat de catre un "dezvoltator" imobiliar, mai concret i s-a adaugat un etaj + mansarda. Am fost contactati ieri de proprietarul apartamentului construit deasupra (noi nu locuim la adresa respectiva), pentru a ne solicita acceptul unei interventii la instalatia de apa, interventie prin care se doreste spargerea in apartamentul nostru. Apartamentul de deasupra are undeva o scurgere infundata, fapt care impiedica utilizarea apei la chiuveta, plus ca deja a aparut si pe tavanul nostru o pata.
Nu suntem de acord cu asta din 2 motive:
1. Instalatia veche de apa/canalizare se opreste la nivelul nostru (fiind ultimul etaj). Instalatia de apa/canalizare a mansardei a fost dusa pe altundeva, nu prin bucataria noastra, unde se doreste spargerea. In bucataria noastra nu s-a facut nici o racordare sau alta interventie. Presupun ca se doreste sa nu se sparga gresia noua cand se poate sparge plafonul de jos in sus...
2. "Meseriasii" dezvoltatorului au mai facut ceva racorduri intre instalatia veche si noua la baie, dupa care au lasat o mizerie de nedescris, remedierea tencuielii s-a facut doar partial. Nu avem deloc incredere in calitatea lucrarilor si nici in promisiunile lor.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca nu este alta solutie decat interventia de la noi din apartament, cum il pot obliga (prin ce document?) pe dezvoltator sa imi garanteze ca reparatia se va efectua corect si fara urme? Mansarda este finalizata partial, constructorul este cel care face lucrarile.
Daca nu ii permit sa faca lucrarile, este posibil sa fiu inundat. In acest caz, ce pot face?
Nu suntem organizati in asociatie de proprietari, deci din acest punct de vedere nu am unde sa apelez.
pe partea de reparatii , puteti sa cereti banii cash, si va angajati dumneavoastra un meserias.
inainte de mansardare , nu s-a facut o analiza prealabila a fiecarei instalatii in parte ? cum si-au dat seama ca nu le ies socotelile la scurgeri ! pe de alta parte , daca nu acceptati , veti sta cu pata aceea pe tavan multa vreme , dupa care o sa cada tavanul de la inflitratii (pentru ca nici dumneavoastra nu puteti interzice vecinilor folosirea chivetei)si va fi mai mare tam-tam.
Trebuie sa colaborati cu ei (cu vecinii), altfel o sa aveti numai probleme, deoarece ...ii aveti deasupra. Documentul se numeste Conventie (nu este important), important este ce contine, adica drepturile si obligatiile partilor precum si modalitatile de sanctionare. Partile sunt dvs. si vecinii (nu constructorul cu gigeii lui). De preferat ca actul sa vi-l faca un avocat, pentru ca in caz de nu iese lucrarea buna, sa aveti pe ce va baza in instanta. In plus, va trebuie un proiect de modificare instalatii sanitare si restul, nu va apucati sa faceti interventia asta fara un proiect de instalatii (presupun ca exista).
De acord cu colaborarea.
Nu se pune problema de modificat instalatia, ci de interventia la acesta pe la noi, si nu pe sus, pe unde s-a facut. Mi se pare stupida pozitia constructorului. E ca si cum mi s-ar infunda scurgerea in pardoseala si as sparge planseul de jos in sus sa vad pe unde e problema.
Diseara vom merge la fata locului sa vedem despre ce e vorba si probabil voi avea o situatie mai clara.
cum am spus mai sus . poti cere banii si sa te ocupi de reparatii personal . dar inainte , aduci un evaluator in domeniu , si impreuna cu contructorul sa faca un marcaj pe unde are de lucru , apoi evauatorul sa faca un calcul cat ar costa materialele , mana de lucru + zugraveala camerei unde de face reparatia si deasemeni evacuarea mizeriei produse . daca are bune intentii trebuie sa accepte .
:offtopic: Ceva nu inteleg. Ati fost de acord sa adaugati cladirii o greutate suplimentara (etaj + mansarda) de aproximativ 60% din greutatea initiala si va faceti griji pentru o teava ?!?! Eu mi-as face griji pentru structura de rezistenta . :slap: