avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA

Buna ziua.In 2011 nu am stiut ca plafonul de scutire pentru persoana nou infiintata se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfirsitul anului.Am descoperit asta abia in 2013 cind m-am informat ce trebuie sa fac sa ma inregistrez ca platitor de tva prin depasirea plafonului de 65 mii euro.In primul decont de tva pe care l-am depus la sectiunea -livrari bunuri/prestari servicii in interiorul tariisi exporturi-rindul 16 regularizari taxa colectata- am trecut toate incasarile pe care le-am avut din momentul in care trebuia sa fiu platitor pina m-am inregistrat.Iar in sectiunea -achizitii de bunuri /servicii in interiorul tarii-randul 30 regularizari taxa dedusa -am trecut toate achizitiile cu tva din aceeasi perioada. Am platit tot ce trebuia sa platesc de atunci si pina acum.Nu a fost rea intentie.Acum stiu ca la un control mai am de platit si penalitati pe care le-am calculat si sunt aproximativ de 30 la suta din suma platita.Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti daca am procedat corect si ce trebuie sa fac in continuare.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihail_POPA , utilizator 14:50, 8 Martie 2014
Cred ca pana acum ati facut ce ati crezut ca trebuie facut in functie de informatiile avute de moment si ati incercat sa fiti corect.

Intr-adevar, persoana fizica care desfasoara activitati de intermediere este persoana impozabila din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata.

Aceasta poate aplica regimul special de scutire daca cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire de 65.000 euro, echivalentul in lei al plafonului acesta se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie.
De exemplu plafonul determinat era de 220.000 lei, calculat la data de 21 Ianuarie 2014.

Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic, dupa cum este si cazul povestit al dumneavoastra.

La depasirea plafonului persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului.

Asadar, dumneavoastra trebuia sa va inregistrati ca platotor de TVA, dupa cum am precizat mai sus, sa platiti corect ceea ce trebuie sa platiti functie de sumele incasate.

Mergeti la organele competente cu toate documentele si dovezile de plata pe care le aveti si cereti sa va calculeze punctual ce ar mai trebui sa achitati (numai daca va mai fi cazul) si platiti eventuala suma ramasa de achitat pentru a fi in regula conform legislatiei in vigoare si la orice control efectuat sa fiti gasit ca fiind corect din toate punctele de vedere.

Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrarea la plata tva GAMAN GAMAN Sunt agent de brokeraj in asigurari , am studiat in codul fiscal si am gasit ca conform prevederilor art.141 ,alin 2 lit b din legea 571/2003 operatiune de ... (vezi toată discuția)
Plafon venit in scopul inregistrarii de tva ginan ginan Stimati Domni, Care este plafonul venitului pt. care o I.I. neplatitoare de TVA este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, si la care curs al Euro se ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Am o intreprindere individuala si nu stiu daca am depasit plafonul la tva sau nu. Daca fac un calcul pe total an , atuncea inca n-am depasit 65000 euro, ... (vezi toată discuția)