avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Putem pune in aplicare o hotarare definitiva referitoare la retinere din salariu a pensiei alimentare a unui angajat (sentinta ne-a fost adusa de una din parti) fara comunicare din partea judecatoriei, si daca DA va rog sa ma ajutati cu actul care reglementeaza acest lucru. Daca NU am aceiasi rugaminte
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:48, 15 Martie 2014
sentinta trebuie sa fie definitiva .
Multumesc pentru raspunsul dv. dar in continutul sentintei definitive nu exista niciunde specificata implicatia unitatii unde parintele este angajat, pentru retinerea acestor bani, in drept revenind copilului.
Daca nu vreti sa ii popriti in baza hotararii, partea va trebui sa apeleze la executor si tot ii veti popri. Din pacate, instanta nu mai infiinteaza din oficiu poprirea cum facea pe vremea vechiului cod de procedura.
Hotararea ar trebui respectata de angajatul dvs de bunavoie si ar trebui sa plateasca la data fixa, vb si cu angajatul daca e de acord cu virarea pensiei de catre dvs.

Avem un caz in care angajatul e de acord cu retinerea din salariu a pensiei alimentare, exista sentinta definitiva dar nu poate "cineva" sa o puna in aplicare datorita faptului ca nu avem nicio responsabilitate (ca unitate) sa facem noi retinerile din salariu decat daca am fi neaparat notificati de instanta.
Nu mai am argumente sa sustin punerea in aplicare a acestei sentinte definitive. Nu eu sunt persoana care decide retinerea.
In primul rand, in materie de pensie de intretinere, hotararile sunt executorii de drept, chiar daca hotararea nu e definitiva.
In al doilea rand, pentru a opera retinerile pe statul de plata, dv in calitate de tert poprit, aveti nevoie de o adresa de infiintare a popririi, adresa pe care trebuie sa v-o trimita un executor judecatoreas, din moment ce instantele nu mai emit ordonante de infiintare a popririi.
Spuneti ca debitorul, in speta angajatul dv, este de acord ca retinerea sa fie facuta direct de dv. Dar ce il poreste pe dumnealui sa faca plata benevol? Are vreun interes sa aiba aceasta grevare pe salariu? Mai are cumva si alti creditori?
Daca tine mortis sa ii retineti dv, poate sa nu plateasca pensia cateva luni si sa astepte sa fie executat silit. Sau se poate intelege cu mama copilului sa mearga la executor sa ceara infiintarea popririi.
Dv, in lipsa adresei de infiinatre a popririi, nu aveti nicio baza legala pentru a face retinerea

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retinere din salariu Vilb Vilb Pot angajatorii sa refuze sa retina pensia alimentara daca e adusa sentinta judecatoreasca personal de tutor sau intimat mai ales ca judecatoria nu mai trimite ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere dd.ildysz dd.ildysz Am primit o cerere de retinere pensie de intretinere minor, din salariul unui angajat de la fostul sot (creditor). Creditorul anexeaza sentinta de divort ... (vezi toată discuția)
Validare poprire victoriada victoriada Am o prietena care a divortat. A obtinut la C-lung o sentinta prin care se dispune divortul si plata pensiei de intretinere, dar fara a mentiona retinerea ... (vezi toată discuția)