Pot angajatorii sa refuze sa retina pensia alimentara daca e adusa sentinta judecatoreasca personal de tutor sau intimat mai ales ca judecatoria nu mai trimite angajatorilor sentintele de pensie alimentara? Am un caz in care a trebuit sa merga la executorul judecatoresc si acesta ii retine tatalui un comision + 10 % in fiecare luna din valoarea pensiei alimentare.
Da, pot sa refuze sa retina dacă nu primește înștiințare de la executor, hotărârea nu îi e opozabile angajatorului. Dacă nu a existat înțelegere din partea angajatorului sa vireze el direct pensia la cererea angajatului, iar angajatul nu a virat de bunăvoie cat datora pensie, asta e, acum plătește și cheltuielile de executare.
Omul a acceptat sa i se retina din salariul cu hotararea judecatoreasca a fiului major dar a refuzat economista cf spuselor juristului ca asa este noul cod de procedura civila? Care articol? Eu stiu ca codul muncii este cel care stipuleaza retinerile, daca e asa cf.carui articol?
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Poprirea nu se mai infiinteaza din oficiu de catre instanta.
Art. 169 codul muncii
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Art. 781 codul de procedura civila
Cererea de poprire. Competenţa
(1) Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul debitorul ori terţul poprit.
Pensia trebuia platita de catre angajat dupa ce isi lua salariul. Nu face asta, un executor la cererea creditorului, ii infiinteaza poprire pe salariu.
Angajatorul , poate sa vireze la cererea angajatului pensia, insa acest lucru e un seviciu pe care angajatorul il face pt angajatul sau, nu e o obligatie. Obligatie devine cand executorul infiinteaza poprirea.