avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Pensie intretinere
Discuție deschisă în Executare silită

Pensie intretinere

Am primit o cerere de retinere pensie de intretinere minor, din salariul unui angajat de la fostul sot (creditor). Creditorul anexeaza sentinta de divort care prevede obligatia salariatului la plata penisiei de intretinere in cuantum de 1/4 din veniturile sale. Este legala aceasta poprire? Sau este necesara o cerere din partea unui executor judecatoresc? Sentinta este definitiva, dar nu are alte mentiuni pe ea (mentiune de irevocabila) si nu prevede infiintarea vreunei popriri asupra salariului. Angajatul este de acord, pt ca mai are alte popriri si ar avea prioritate pensia de intretinere.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 11:13, 18 Aprilie 2018
Buna ziua,
Da, este legala.
Nu mai exista mentiunea irevocabil.
Daca instanta a dispus oprirea pensiei direct de catre angajator atunci acesta are obligatia sa se execute.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Buna,
Instanta nu a dispus oprirea pensiei de catre angajator, ci doar il obliga sa plateasca pensia de intretinere in favoarea minorelor. Insa debitorul si creditorul doresc sa retinem din salariu, pentru ca mai are si alte popriri si sa se incadreze in maxim 50% cu toate retinerile.
Poprirea este ILEGALĂ dacă nu a fost cerută de un executor judecătoresc.
Din 2013 a fost scoasă din lege poprirea convențională, iar poprirea execuțională este de competența executorului judecătoresc.
Dacă mai are popriri de la alți creditori, dvs ca terț poprit riscați ca aceștia să ceară validarea popririi, și să deveniți debitor din terț poprit.

Dacă INSTANȚA l-a obligat pe tata copiilor să plătească pensia din mână, atunci calea legală asta este, plata voluntară direct din mână, NU prin poprire convențională care NU mai este prevăzută în lege din anul 2013.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)
Cum se poate evita o poprire salariala? smeagull smeagull Buna ziua, Speta este: in urma divortului, s-a infiintat din oficiu poprire pe salariul tatalui pentru minorul ramas la mama. Eu reprezint tertul ... (vezi toată discuția)
Validare poprire victoriada victoriada Am o prietena care a divortat. A obtinut la C-lung o sentinta prin care se dispune divortul si plata pensiei de intretinere, dar fara a mentiona retinerea ... (vezi toată discuția)