avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

buna ziua, as dorii sa aflu daca trebuie sa stau cele 42 de zile dupa ce nasc acasa cu copilul chiar daca programul meu de munca este de 7 ore(o zi pe saptamana ) 28 de ore pe luna? sotul meu vrea sa intre in concediul de crestere al copilului. Mai primesc indemnizatia de crestere al copilului in luna nasterii copilului daca eu nu am stat acasa cele 42 de zile ?:(:worthy::rtfm::oops:
Cel mai recent răspuns: dr_dre162000 , utilizator 08:13, 15 Martie 2014
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.


3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...


6. Asadar tatal copilului nu poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) decat dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
Buna seara! Maine urmeaza sa-mi fac cererea de suspendare a contractului de munca de la serviciu pentru a intra o luna in ccc(sotia urmeza sa inceapa munca dupa 11 luni de stat in concediu). Astazi mi-am dat seama ca eu mai am un contract de mandat cu asociatia de proprietari(in calitate de cenzor) cu suma de 67Ron/luna. Ma poate afecta acest contract la obtinerea indemnizatiei de crestere copil sau trebuie cumva suspendat si acesta???Astept cu nerabdare raspuns deoarece m-am trezit in ceasul al 12-lea si maine ar fi ultima zi in care as putea face cererea de suspendare pentru o luna!
Astept cu nerabdare raspunsurile d-voastra!!!
Cu stima,
Dragos
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
dr_dre162000, utilizator
1. Venitul obtinut in calitate de cenzor la Asociatia de proprietari este tot un venit profesional impozabil, din cele care se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC.

2. Ca urmare trebuie sa suspendati si contractul cu Asociatia de proprietari pentru o luna de zile.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspunsul prompt si foarte util. Am toata consideratia pentru ceea ce faceti aici!Tineti-o tot asa!
Cu stima,
Dragos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal Tinapincky Tinapincky Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ... (vezi toată discuția)
Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)