avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datoriile tatalui decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datoriile tatalui decedat

Buna ziua.Acum 3 luni tatal meu a decedat,avand datorii la banca. Deja cei de la banca incep sa ne hartuiasca pe mama vitrega si pe mine,ca trebuie sa platim datoriile neaparat chiar daca el a murit.Ba chiar au spus ca sa platim din pensia de urmas a fratilor,altfel ne dau in judecata. Tata nu avea mostenire,am primit si citatie de la notar pt succesiune si am inchis dosarul pentru ca nu aveam ce sa dezbatem. Va rog sa imi spuneti daca cei de la banca au dreptul sa ne faca ceva,si daca nu cum ii putem opri. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters315672 , utilizator 14:05, 6 Martie 2014
n-au ce sa va ia , doar va streseaza si va ameninta . le puteti raspunde printr-un proces pentru hartuire .
orice credit are o asigurare de viata .... asa ca sa o aplice .
Odata ce nu ati acceptat succesiunea, nu ati acceptat nici plata datoriilor defunctului.( patrimoniul cuprinde un activ si un pasiv).

Va intreb, cum s-a "inchis" dosarul de succesiune la notar? ati primit certificat de calitate?
in succesiunea unui defunct nu intra doar bunurile mobile/imobile, ci si datoriile lui, asta inseamna ca da, mostenitorii lui sunt raspunzatori de creditele defunctului. Dar, asa cum s-a zis si mai sus, dvs. ar trebui in primul rand sa verificati daca a fost intocmita asigurarea de viata la obtinerea creditului. Daca da, mergeti la firma asiguratoare si solicitati sa procedeze la cele legale. Daca nu, banca are posibilitatea sa se indrepte impotriva dvs. pt. acoperirea creditului....dar in instanta e greu de presupus ce (si cand!) se va solutiona.
Tatal, daca nu a lasat nici un fel de bunuri care ar fi urmat sa fie impartite la mostenitorii acestuia, respectiv sotia supravietuitoare si copiii tatalui decedat,mostenitorii nu pot fi urmariti pentru niste bunuri care nu exista! Chiar daca ar fi existat bunuri, atunci mostenitorii ar fi putut accepta mostenirea sub beneficiu de inventar. Ce inseamna asta? ca eventualii creditori ai decedatului raspund pentru datoriile persoanei decedate doar in limita cuantumului averii lasate de decedat.
Contactati din nou notarul si cereti-i sa va emita declaratii pe proprie raspundere ca defunctul nu avea datorii si ca. dvs. intelegeti sa nu acceptati nici o mostenire de la acesta.

Apoi transmiteti actul bancii si in caz de amenintari, formulati reclamatie la OPC.
E bine sa verificati ce fel de credite avea tatal si daca nu cumva acestea erau asigurate. In caz afirmativ, cereti bancilor sa se lupte cu firmele de asigurare si nu cu dvs.pentru recuperarea imprumuturilor nerambursate.X-(
in general , punerea in aplicare a unei asigurari de viata , nu functioneaza ca un RCA sau Casco .asigurarile de viata provoaca cateva cheltuieli , si banca , nu prea vrea sa mai piarda alti bani pe care teoretic ii va recupera . deci nu este interesul lor sa demareze procedurile de recuperare ale creditului unui defunct prin asigurarea de viata . este mai usor sa impacheteze un dosar , il plaseaza unor recuperatori , acestia platesc bancii un minim de 2-3-5 % din valoarea creditului ...apoi incepe stresul . in felul acesta , banca mai ciupeste ceva .

asigurarile de viata functioneaza dupa alte reguli .
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
ContSters315672, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)
Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? ilieviorel ilieviorel tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)