Buna ziua.Acum 3 luni tatal meu a decedat,avand datorii la banca. Deja cei de la banca incep sa ne hartuiasca pe mama vitrega si pe mine,ca trebuie sa platim datoriile neaparat chiar daca el a murit.Ba chiar au spus ca sa platim din pensia de urmas a fratilor,altfel ne dau in judecata. Tata nu avea mostenire,am primit si citatie de la notar pt succesiune si am inchis dosarul pentru ca nu aveam ce sa dezbatem. Va rog sa imi spuneti daca cei de la banca au dreptul sa ne faca ceva,si daca nu cum ii putem opri. Va multumesc!
n-au ce sa va ia , doar va streseaza si va ameninta . le puteti raspunde printr-un proces pentru hartuire .
orice credit are o asigurare de viata .... asa ca sa o aplice .
Va intreb, cum s-a "inchis" dosarul de succesiune la notar? ati primit certificat de calitate?
in succesiunea unui defunct nu intra doar bunurile mobile/imobile, ci si datoriile lui, asta inseamna ca da, mostenitorii lui sunt raspunzatori de creditele defunctului. Dar, asa cum s-a zis si mai sus, dvs. ar trebui in primul rand sa verificati daca a fost intocmita asigurarea de viata la obtinerea creditului. Daca da, mergeti la firma asiguratoare si solicitati sa procedeze la cele legale. Daca nu, banca are posibilitatea sa se indrepte impotriva dvs. pt. acoperirea creditului....dar in instanta e greu de presupus ce (si cand!) se va solutiona.
Tatal, daca nu a lasat nici un fel de bunuri care ar fi urmat sa fie impartite la mostenitorii acestuia, respectiv sotia supravietuitoare si copiii tatalui decedat,mostenitorii nu pot fi urmariti pentru niste bunuri care nu exista! Chiar daca ar fi existat bunuri, atunci mostenitorii ar fi putut accepta mostenirea sub beneficiu de inventar. Ce inseamna asta? ca eventualii creditori ai decedatului raspund pentru datoriile persoanei decedate doar in limita cuantumului averii lasate de decedat.
Contactati din nou notarul si cereti-i sa va emita declaratii pe proprie raspundere ca defunctul nu avea datorii si ca. dvs. intelegeti sa nu acceptati nici o mostenire de la acesta.
Apoi transmiteti actul bancii si in caz de amenintari, formulati reclamatie la OPC.
E bine sa verificati ce fel de credite avea tatal si daca nu cumva acestea erau asigurate. In caz afirmativ, cereti bancilor sa se lupte cu firmele de asigurare si nu cu dvs.pentru recuperarea imprumuturilor nerambursate.X-(
in general , punerea in aplicare a unei asigurari de viata , nu functioneaza ca un RCA sau Casco .asigurarile de viata provoaca cateva cheltuieli , si banca , nu prea vrea sa mai piarda alti bani pe care teoretic ii va recupera . deci nu este interesul lor sa demareze procedurile de recuperare ale creditului unui defunct prin asigurarea de viata . este mai usor sa impacheteze un dosar , il plaseaza unor recuperatori , acestia platesc bancii un minim de 2-3-5 % din valoarea creditului ...apoi incepe stresul . in felul acesta , banca mai ciupeste ceva .
asigurarile de viata functioneaza dupa alte reguli .
Cine plateste?
ilieviorel
tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)