avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor?

Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la asigurator, ca sa se plateasca cu polita. Nu am deschis inca succesiunea. As avea cateva intrebari:
- desi nu am deschis succesiunea, faptul ca am depus aceste acte pt asigurare ma pun automat in postura de succesor? adica daca asiguratorul nu vrea sa plateasca (asa se pare, desi tatal meu a murit de atac cerebral) sunt bun de plata eu, chiar si fara sa deschid succesiunea?
-daca da, sa ma astept ca va afla si cealalta banca si ... vine si ea tot la mine? mentionez ca daca s-ar deschide succesiunea, am fi 2 mostenitori.
- asiguratorul nu e obligat sa plateasca din moment ce a incasat primele? pretinde ca daca avea tensiune arteriala inainte, nu-l despagubesc ... tensiune arteriala are oricine...
Astept cu nerabdare raspunsurile dvs. MULTUMESC!!!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
katiakatia, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 23:35, 26 Iulie 2011
In situatia in care mostenitorii defunctului debitor accepta mostenirea acestuia, atunci acestia preiau atat pasivul (datorii) cat si activul de pe urma defunctului. Cu alte cuvinte, in cazul in care se accepta mostenirea pur si simplu, atunci mostenitorii sunt raspunzatori fata de creditor si cu bunurile lor. In cazul in care mostenirea este acceptata sub beneficiu de inventar, atunci mostenitorul este raspunzator decat pana la concurenta valorii bunurilor succesorale- adica numai cu bunurile mostenirii.
Totusi, de cele mai multe ori, in cazul creditelor la banca se instituie o asigurare de viata, in sensul in care daca un debitor al lor decedeaza, atunci restul sumei este acoperit de catre firma de asigurari, si astfel mostenitorii nu mai pot fi raspunzatori de plata datoriilor. Recomandat este sa verificati toate actele incheiate cu banca, pentru a observa daca situatia dvs. se incadreaza in asigurarea de viata (ce acopera decesul).


Puteti accepta succesiunea sub beneficiu de inventar, situatie in care raspundeti doar in limita valorii bunurilor din masa succesorala, sau puteti renunta la succesiune, daca nu exista bunuri care sa va intereseze.
In situatia in care nu va exprimati in niciun fel optiunea succesorala, creditorii defunctului dvs. tata pot solicita instantei sa va oblige sa acceptati succesiunea.
Daca acceptati succesiunea, sunteti raspunzator pentru datoriile tatalui, datorii pe care va trebui sa le preluati.
Creditele bancare se pot stinge din asigurarile de viata incheiate la angajarea creditului, fara ca dvs. sa mai fiti obligat la plata lor.
In situatia in care societatea de asigurare refuza sa plateasca, actionati-i in judecata.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Sunt de acord cu dl.Alimanescu! Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar este cea mai buna soluție in cazul Dvs. B-)
Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar are vreun termen limita, sau poate fi facuta oricand? Are si vreun inconvenient fata de succesiunea cu puteri depline? pentru ca altfel nu inteleg de ce cineva s-ar risca sa fie mostenitor deplin si sa aiba vreo surpriza cu o datorie mai mare decat activele detinute de defunct.
Si va rog un raspuns expres: daca am depus la asigurari dosarul pentru a intra in functiune polita tatalui, si acestia dau verdict negativ, banca se poate folosi de datele mele pentru a ma urmari pe mine, desi nu am facut succesiunea?
Multumesc !!!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
katiakatia, utilizator
Banca nu se va folosi de datele dv atata timp cat nu ati facut succesiunea. Daca exista bunuri ramase de pe urma tatalui dv si dv nu acceptati succesiunea aceste bunuri vor fi scoase la licitatie pt a se acoperi datoriile tatalui. Dar din acel moment dv nu mai puteti sa revendicati ceva din tot ce a lasat tatal dv.

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Succesiune marin raduti marin raduti tatal sotiei mele a murit acum o luna si se tot spune ca trebuie deschisa succesiunea vreau sa stiu daca trebuie neaaparat pt ca nici sotia si nici cumnatul ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)