avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Evacuare din spatiu a unui chirias care foloseste ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Evacuare din spatiu a unui chirias care foloseste spatiul prin contract de comodat verbal cu proprietarul

Un chirias foloseste un imobil cu destinatia locuinta in baza unui contract de comodat verbal cu un imputernicit, fara procura,al proprietarului care este plecat din tara pe o perioada nedeterminata,caruia i-a fost lasat imobilul spre administrare.

Dupa o perioada de timp chiriasul(comodatarul) acumuleaza unele datorii la plata cheltuielilor de intretinere, pe care le recunoaste,se angajeaza ca le va plati esalonat,dar reprezentantul proprietarului nu accepta si il obliga pe asa zisul chirias sa paraseasca spatiul de locuit, desi intelegerea initiala, ce este drept verbala,a fost ca durata de folosinta sa fie pe perioada indelungata, contrar comodatarul neeacceptand oferta.

Motivat de lipsa resurselor financiare chiriasul refuza sa paraseasca locuinta solicitand un termen de 30-45 zile pentru a gasi o solutie, avand si f. multe bunuri casnice si de mobilier ce trebuiesc mutate si care necesita costuri neprevazute de acoperirea carora acesta nu dispune in acel moment.

In lipsa unei intelegeri amiabile intre parti sau a existentei unei hotarari judecatoresti definitive de evacuare din spatiu imputernicitul(fara procura) proprietarului poarte recurge la evacuarea fortata a comodatarului(prin ingradirea dreptului de folosinta,amenintari, etc.).

Actiunea de evacuare promovata la instanta poate fi admisa fara indeplinirea procedurii de mediere conf.NCPC repectiv fara dovada pv. de participare la sedinta de informare?

Imputernicitul poate formula actiune in instanta fara procura speciala dela proprietar a.i. sa aiba capacitate procesuala activa?

Ce alte solutii legale considerati ca sunt incidente in speta?

Astept cu interes si nerabdare punctul dvs. de vedere pentru care va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nicolauviorel , utilizator 17:50, 9 Aprilie 2014
Doar proprietarul personal poate solicita evacuarea sau reprezentantul legal al acestuia legitimat printr-o procura autentica speciala/ imputernicire avocatiala.

Va trebui parcursa si procedura prealabila a informarii privind medierea.
Multumesc frumos pentru confirmare.

Ce drepturi are persoana careia proprietarul i-a lasat imobilul in administrare, fara mandat special, fata de actul de evacuare din spatiu a comodatarului?
Buna ziua.

In speta de mai sus, va rog sa imi comunicati cat mai urgent posibil punctul dvs. de vedere in ceea ce priveste procedura legala de evacuare din imobil a ocupantului, fara titlu,in acceptiunea art.1033-art.1044 NCPC,de catre proprietar cand acesta soseste in tara, fara a intentiona sa ramana, si constata ca imobiul a fost ocupat fara permisiunea sa, ci doar cu permisiunea imputernicitului sau verbal si nu mai doreste sa cedeze folosinta?

Este necesara notificarea din partea proprietarului adresata ocupantului conf.art.1038 NCPC?

Daca ocupantul nu ii da curs -expres sau tacit- proprietarul poate recurge la evacuare silita a acestuia fara hotararea instantei competente apeland la o firma de paza si interventie(ce investire legala are firma si cu ce titlu procedeaza la evacuare);

Nu este necesara sesizarea unui executor judecatoresc care sa puna in aplicare o hotarare definitiva executorie a instantei sesizata in prealabil conf.art.1040 NCPC, dupa ce ocupantul nu a dat curs notificarii?

In acest caz este necesara indeplinirea procedurii prealabile de mediere inainte de a sesiza instanta?

Ce aparari considerati ca isi poate face paratul(ocupantul) rap. la art.1042 NCPC?

Ce infractiuni considerati ca sav. angajatii firmei de paza precum si proprietarul sau reprezentantul legal al acestuia?(abuz serviciu contra intereselor persoanelor,tulburare de posesie,eventual distrugere bunuri, etc.)

Ce alte aspecte considerati ca trebuie avute in vedere de catre parat si chiar proprietar?

Cum vedeti dvs.pasii legali de urmat daca ocupantul nu refuza sa paraseasca imobilul dar solicita un timp pentru a-si procura resursele financiare necesare pentru a pleca si de a-si gasi o noua locuinta?

Multumesc f.mult tuturor participantilor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.va rog frumos , daca se poate , sa ma ajutati in urmatoarea ... Moscu Marius Moscu Marius Buna ziua.Va rog frumos , daca se poate , sa ma ajutati in urmatoarea situatie. Proprietra unei garsoniere cf.3 , situata in cartierul Ferentari,zona Zabrauti ... (vezi toată discuția)
Refuzul partenerului de a parasi locuinta cameliav81 cameliav81 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarea problema: in luna decembrie 2016 am luat decizia de a ma desparti de partenerul actual dupa o ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament constanta daff78 daff78 buna seara, am o mare problema. vreau sa vand un apartament in constanta. sunt Casatorita, dar parintii mei nu ma lasa sa l vand . se baga tot timpul in ... (vezi toată discuția)