avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna- drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna- drepturi

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu ceva si anume: In custodia comuna cat timp copilul este la celalalt parinte, eu nu am dreptul sa vorbesc cu ea la telefon? Tatal are pretentia sa il intreb pe el daca vreau sa stiu de copil. Precizez: copilul are 5 ani, nu este o varsta la care sa detina un telefon mobil.

De asemenea, in momentul cand parintele nerezident merge la gradinita sa se intereseze de situatia copilului, trebuie sa anunte parintele rezident (la care copilul sta in timpul saptamanii), de vizita aceasta?

Si daca se poate sa imi spuneti articolele unde gasesc detalii despre aceste problema, ma ajutati mult.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:28, 7 Martie 2014
Nu exista un articol de lege special pt orice situatie aparuta. Daca plecati de la premisa ca autoritatea parinteasca inseamna ca aveti drepturi si obligatii egale , nu ati mai avea astfel de nelamuriri. Tatal va permite mamei sa vb cu copilul cand e la el ( asta nu inseamna sa sunati intr-una cat sa o tulburati pe copila, sunt de acord ca si tatal va poate spune ca e bine, aici ambii parinti trebuie sa fie rezonabili))si se va interesa liber la gradinita de copil, nu trebuie sa ii ceara permisiunea mamei.
Puteti citi in noul cod civil de la art 483-534 cuprinde si obligatia la intretinere.

[ link extern ]
Cititi si legea privind protectia copilului 272/2004 si modificarile prin legea 257/2013

[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
gi-jane2, moderator
De acord, mai depinde si de starea copilului la tata, relatia cu tatal. Daca are o relatie buna cu ambii parinti, o stare de siguranta in ambele locuri, nu vad de ce musai sa discutati cu fata. La cat timp doriti sa vorbiti cu ea?

Totusi, daca este asa o problema de mare pentru dv., incercati sa negociati cu tatal; ii dati ceva ce doreste in schimbul unei discutii cu copilul in timp ce acesta este la el.
Dar trebuie sa intelegeti ca aveti drepturi absolut egale si ca tata se intereseaza la gradinita asa cum va interesati si dv; puteti face o regula sa va interesati impreuna sau cu acordul celuilalt sau, in caz ca va interesati separat sa va comunicati aspecte importante legate de educatia sau situatia copilului... insa atata timp cat dv. nu raportati tatalui ca v-ati interesat de copil, e putin exagerat sa solicitati acest lucru tatalui.
Grija parintilor e copilul si nu ce face celalalt parinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege transfer elev anemona34 anemona34 Buna ziua! care este legea in care se mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa solicite transferul elevului-minor de la o unitate de invatamant la alta. (vezi toată discuția)
Acte inscriere copil la gradinita cu program prelungit Mihail57 Mihail57 Buna ziua Va retin atentia cu urmatoarea intrebare la care astept va rog un raspuns .Parintii nu sunt casatoriti legal ,au un copil aflat in grija ... (vezi toată discuția)
Vizita parinte la gradinita Martonze Martonze Bună ziua. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are ... (vezi toată discuția)