Cand poate iesi la pensie un barbat nascut in mai 1951, cu o vechime in munca de 38 ani si jumatate (+ armata 1,5 ani in cazul in care acestia se iau in calcul), incepand cu luna iunie 1969? Ce procent din pensie pierde in cazul in care iese la pensie anticipat?
In plus, mentionez si faptul ca 17 ani si jumatate a fost incadrat in grupa II de munca, lucrand in mediu toxic.
In cazul in care nu poate iesi la pensie anticipat, cum ii va afecta pensia faptul ca va fi somer sau ca nu va avea nici o activitate pana la varsta la care se poate pensiona?
In conditiile actualei legi (L 19/2000) si dupa datele oferite de dvs.:
1. La pensie de limita de varsta poate iesi la 61 ani si 6 luni (in noiembrie 2012) - deoarece are 17 ani si 16 luni in gr.II.
2. La pensie anticipata partiala poate iesi la 60 de ani (in mai 2011).
3. Armata se adauga la pensie cand va iesi la limita de varsta.
4. Fiti atent ca trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie de limita de varsta se face la cerere, deci trebuie sa mergeti sa faceti alta cerere in noiembrie 2012!
5. Intrati pe www.pensiiprahova.ro (de aici am luat si eu ceea ce v-am scris dvs.) si aveti acolo posibilitati multe de informare: acte care se cer la dosarul de pensie, explicatii diverse etc. este cel mai bun site din domeniu.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Daca se poate va rog sa-mi mai raspundeti si la urmatoarea intrebare.
In cazul in care nu poate iesi la pensie anticipat, cum ii va afecta pensia faptul ca va fi somer sau ca nu va avea nici o activitate pana la varsta la care se poate pensiona?
1. Nu vad de ce nu ar putea sa iasa la pensie anticipata partiala (indeplineste conditiile si il sfatuiesc sa o faca - se pregateste modificarea legii pensiilor(?!) si nu se stie ce o sa vina).
2. - Daca va fi somer (indemnizat) aceasta perioada i se ia ca perioada de cotizare (avantaj).
- Daca nu va avea nici o activitate de acum pana la pensionarea pentru limita de varsta nu va avea nimic de castigat (dezavantaj). Aceasta perioada nu se pune la pensie.
3. Daca stiti ca s-a putea sa nu iasa la pensie anticipata partiala inseamna ca:
- acum lucreaza si vrea sa lucreze cat mai mult (e bine ca va avea de castigat la punctul de pensie cu cat are mai multi ani de munca peste cei 35 de ani necesari).
- mi-ati ascuns ceva (si m-ati muncit degeaba).