avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj?

Am avut o relatie de 8 ani cu cineva,perioada in care am achizitionat mai multe bunuri,cel mai important fiind un apartamen.Avind in vedere ca nu mai locuim impreuna si relatia s-a incheiat in urma cu doi ani,cum as putea proceda legal si corect,sa-mi recuperez macar partea din apartament.
Acest apartament a fost cumparat impreuna in proportie de 50%-50%,si de cand ne-am despartit doar fostul concubin mai locuieste acolo.
Are dreptul sa duca in apartament persoane care sa locuiasca acolo fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 17:38, 7 Martie 2014
Buna ziua.
Puteti de comun acord sa mergeti la un mediator sau pe cale legala la judecatorie.Pe cale legala poate dura cam 3,4 ,5 ......pana la 10 ani un proces de partaj. Mai mult de atat implica niste cheltuieli enorme,incat o sa fie cazul sa vindeti acest apartament si sa-l impartiti cu statul.
Veti avea de achitat avocat, taxa judiciara de timbru 3% din valoarea bunurilor si expertizele la bunuri. Intregul proces va avea 3 etape: judecata de fond, apel si recurs.Va sfatuiesc sa-l vindeti impreuna si sa impartiti banii intre voi de comun acord decat sa va judecati pe putin 3 ani.
In ceea ce priveste persoanele din apartament cred ca are voie sa aduca pe cine vrea,pentru ca le aduce in jumatatea lui de 50 %.
Poate sa aduca pe oricinesi sa-mi foloseasca lucrurile personale.inclusiv haine?
In cazul in care nu plateste cheltuielile....si ajunge in situatia de executare silita,care sint consecintele pentru mine.
Pot sa-i cer chirie pentru partea mea din apartament?
Puteti sa mergeti si sa va mutati acolo si nu va avea liniste. Trasati cu creta o linie care sa delimiteze jumatatea dumneavoastra. Daca nu va primeste in casa cereti ajutorul politiei ca doar aveti 50%,si trebuie sa aveti si cheie.
In caz de nu plateste cheltuielile e foarte grav.Normal ca amandoi ve-ti ramane datori.Vi se vor opri utilitatile si va vor da in judecata furnizorii de apa,curent,gaz. Acestia vor castiga si va vor executa silit,adica va vor pune popriri pe salarii,sau in cazul unor cheltuieli mari va trebui sa vindeti casa sa achitati datoriile. Chirie cred ca degeaba ve-ti cere ca nu va da. Asta e o aberatie mare cu chiria.
Daca nu va intelegeti trebuie obligatoriu sa incepeti proces de partaj,in care cereti 50 %,indiferent cat va costa.
Lore, lucrurile nu stau chiar asa.

Doamna, cel mai bine este sa va intelegeti, sa negociati, fie cu meditor, avocat, fie alta persoana terta straina, apoi sa incheiati totul la notar.
Pana atunci, sotul coproprietar poate folosi cum doreste imobilul daca dv. nu faceti nimic in acest sens. Trebuie sa-i comunicati acest lucru legal. Nu aveti voie sa trageti linii sau sa intrati in domiciliul altuia (la care dv. ati renuntat sa va mai fie domiciliu) fara o hotarare a instantei. Politia nu va poate ajuta.

Depinde pentru asta si de cand ati plecat, cu ce scop, ce mai aveti acolo etc. De lucrurile dv. personale nu are drept sa se atinga, insa nici nu puteti dovedi foarte usor asta.

Alte discuții în legătură

Partaj apartament ipotecat anipani anipani Eu cu sotul meu detinem un apartament cumparat cu banii proveniti din vanzarea unui apartament bun propriu al meu detinut inainte de casatorie in procent de ... (vezi toată discuția)
Referitor la medierea partajului unui teren rrobert rrobert Am fost invitata la o sedinta de informare privind medierea. obiectul il constituie partajul unui teren. Reclamantul detine 3/4 si eu 1/3. Forma ciudata a ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)