Am avut o relatie de 8 ani cu cineva,perioada in care am achizitionat mai multe bunuri,cel mai important fiind un apartamen.Avind in vedere ca nu mai locuim impreuna si relatia s-a incheiat in urma cu doi ani,cum as putea proceda legal si corect,sa-mi recuperez macar partea din apartament.
Acest apartament a fost cumparat impreuna in proportie de 50%-50%,si de cand ne-am despartit doar fostul concubin mai locuieste acolo.
Are dreptul sa duca in apartament persoane care sa locuiasca acolo fara acordul meu?
''Pana atunci, sotul coproprietar poate folosi cum doreste imobilul daca dv. nu faceti nimic in acest sens. Trebuie sa-i comunicati acest lucru legal.''
Adica,ce trebuie sa fac mai exact?
Am parasit domiciliul pt ca nu ne mai intelegeam,el nu a vrut sa plece,asa ca am plecat eu.
Am incercat sa ii propun despagubire,adica o garsoniera si bani in schimbul partii din apartament,insa a spus ca nu-i convine amplasamentul garsonierei.
Are probleme financiare si mi-a amanetat din lucruri fara macar sa ma anunte(sau le-a vandut).
chirie nu ii puteti cere. Iesirea din indiviziune o puteti face amiabil, direct ori cu ajutorul unui mediator de conflicte, ori prin instanta. Amiabile cel mai bine pentru ambii, mai ales daca e stipulat in contractul de achizitie cota de 50%. El trebuie sa constinetizeze ca jumatate va apartine, si in consecinta sa vada cum procedeaza sa va dea banii pe acea jumatate daca vrea sa ramana a lui, ori sa vindeti ap si sa impartiti banii.
Cat despre cheltuieli acelea sunt datorate de cel care habiteaza acolo, deci dvs veti fi exonerata de ele daca nu mai stati acolo, daca sunt cheltuieli de intretinbere, iar daca sunt cheltuieli de reparatie la bloc, apartament ori altele ce exced intretinerea lunara, se vor plati/datora 50% de cate fiecarre.
Cat despre lucrurile dvs personale iarasi el nu are nici un drept sa se atinga de ele. Ati putea sa le luati de acolo si astfel rezolvati o problema.
Daca nu va intelegeti nu va accepta nici o propunere. Cu cat ii veti propune mai mult cu atat o sa va refuze.Astea sunt povesti cu medierea. Daca s-ar intelege toti la mediator nu ar mai fi procese de partaj. E greu sa negociezi cand e vorba de bani. In cazul in care ii propuneti si nu vrea, numai pe cale legala prin instanta veti putea sa va recuperati partea.
cate "povesti cu medierea" stiti despre imparteli la mediator Lore8000?
Din experienta mea va spun ca tocmai ca e vorba de bani este loc foarte mare de mediere si plaja mare de negociere a unei solutii, asta din mai multe motive:
1. un proces in instanta dureaza ani buni de zile
2. costurile cu onorariile avocatiale si expertizele sunt de cateva mii de lei bune
3. un proces se termina cu o impartire pe care, aproximativ in acelasi mod, o puteau face partile amiabil la mediator - adica sa isi stabileasca cotele si modul de compensare. Daca cotele sunt stabilite deja, prin contract ori lege, mai trebuie elaborat si agreat doar modul de compensare a cotelor pentru coproprietarul care renunta la cota din proprietate. Deci ce pot face coproprietarii amiabila la mediator, face un judecator.
4. daca vorbim de partaje succesorale intervine si substanta emotionala a conflictului. Deseori aceasta este tocmai cea care face medierea posibila si conduce partile spre colaborare si cooperare la o solutie agreabila pentru toti.
5. interventia mediatorului ca tert neutru si echidistant este un mare plus si un mare ajutor acolo unde partile intra in impas in discutiile dintre ei. Deci daca au discutat si nu s-au inteles, si negocierile-discutiile dintre ei au intrat in impas, impasul se rezolva la mediator, pentru ca mediatorul stie cum sa abordeze situatia conflictuala si sa debloceheze si sa de-pozitioneze partile. Sunt tehnici proprii medierii. Tocmai asta e ideea profesionistului in mediere, sa intervina acolo unde discutiile intra in gol. E falsa varianta cf careia trimiteti partile care nu s-au inteles direct in instante si sistemul le ia bani peste bani. Mediatorul e solutia tocmai cand acestea sunt in impas.
Va spun ca "povesti cu medierea" chit ca privesc impartirea amiabila ori alt conflict, sunt povesti adevarate in care multi nu cred, pana nu vad. Ma rog sa fiti la un moment dat parte intr-o mediere, si atunci mi-ar face placere sa imi spuneti cum a fost si in ce consta medierea. Pentru ca de departe suna in gol, cand nu stii ce e si in ce consta. Despre Mediere, multi isi dau cu parerea fara sa stie despre ce discuta. Si astfel ajung sa creada in povesti, pentru ca orice auzim de la unul de la altul , este o poveste. Deci aveti dreptate medierea este o poveste pentru unii pentru ca nu au fost intr-o mediere, ci au auzit despre ea cate una, cate alta, si nu stiu in concreto ce se intampla in acest proces si in sedintele de mediere.