avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare energie termica

Prin acest topic doresc sa informez avocatii interesati - daca imi va fi necesar - in cazul in care sfaturile pe care le primesc aici nu vor fi de ajuns pentru rezolvarea problemei.

Mentionez ca e vorba de o garsoniera debransata din 2008 de la sistemul de energie terminca in care nici unul din membri familiei nu locuieste permanent. Din cauza ca administratorul anterior a fost inlocuit cu o firma noua iar eu nu am vizitat imobilul timp de mai multe luni si nu m-am scazut de la intretinere, cand am venit am citit la cheltuieli o suma de 5 milioane - care include si lunile anterioare. Din aceasta suma e afisat la caldura 110 RON pentru luna anterioara - Ianuarie - suma pe care o platesc locuintele bransate la energie termica, fiind cea mai mare cheltuiala pe care am incercat sa o reduc.

Mentionez ca in anii anteriori valoarea mi s-a parut de asemenea destul de mare, aproximativ intre 40%-70% fata de locuintele bransate, chiar nu stiu exact procentajul. Mi s-a spus ca este vorba de niste tevi de caldura care trec prin casa. Dar eu observ ca vizibile sunt doar tevile de apa calda de la robinete (pentru care am apometre), dar nu si tevile de caldura pentru calorifer. Mentionez ca si de la gaze sunt debransat - pentru a nu se intelege ca incalzesc garsoniera pe cheltuiala altuia. Cum stiu care e suma corecta pe care trebuie sa o platesc pentru caldura, cum se calculeaza ?

Inainte sa contactez noul administrator si sa-i dau copii ale debransarii daca va fi necesar, sunt interesat sa aflu si de ce nu a primit pana acum situatia exacta a imobilului meu debransat, si cine a responsabil pentru aceste greseli ?
- Mentioneaz ca presedinta de asociatie a facut si inainte greseli, care cred eu ca au fost intentionate, pe care si le-a corectat tot datorita faptului ca i-am adus in fata copii ale articolelor din lege care prevad drepturile locatarilor.
- Motivul pentru care nu m-am scazut de la cheltuieli de intretinere este acela ca fostul administrator nu mi-a acceptat o cerere de la distanta, desi eu am posibilitatea de a trimite copii prin internet sau fax, dar e posibil ca aceasta presedinta sa aiba o influenta mare asupra adminstratorilor. Am incercat sa evit contactul direct atunci cand trebuie sa-mi cer drepturile deoarece cred ca se simte ofensata si mi-a reprosat in trecut dreptul de a-mi reduce cheltuielile.
- Voi citi si obligatiile presedintilor asociatiilor, si daca doamna presedinta nu va intelege sa nu mai faca greseli, poate e bine sa primeasca un telefon de la un avocat pentru inceput.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
vasile2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: vasile2014 , utilizator 22:11, 7 Martie 2014
Proprietarii apartamentelor/spatiilor debransate de la caldura suporta caldura tevilor care trec prin apartament (daca trec) si caldura pentru partile comune din condominiu (casa scarii, uscatorii, spalatorii, subsolul, camera unde este motorul liftului, etc).
Indiferent daca locuiti sau nu in apartament cheltuielile care se repartizeaza pe cota-parte de proprietate le platiti.
Pentru mai multe amanunte puteti sa studiati Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 cu normele de aplicare a acestei legi.
nu m-am scazut de la intretinere,

Locatarul/proprietarul are obligatia sa comunice oficial asociatiei de proprietari modificarile ce survin referitor la numarul de persoane care domiciliaza provizoriu sau permanent in apartament
Comitetul executiv in temeiul HG nr 1588/2007 art ART. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:

r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu
domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna;
stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea
de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna,
conform hotarârii adunarii generale;

Cum stiu care e suma corecta pe care trebuie sa o platesc pentru caldura,

Aveti 2 variante fie sesizati oficial presedintele de asociatie sa clarifice aspectele ,in temeiul L rt 230/2007 art 17,fie in temeiul HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d formulati contestatia la lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
nu m-am scazut de la cheltuieli de intretinere este acela ca fostul administrator nu mi-a acceptat o cerere de la distanta,

Nu exista legal prevazuta obligatia administratorului de imobil sa accepte cerere de la distanta
Era mult la momentul in care ati aflat ca urmeaza sa lipsiti o perioada de timp din imobil ,sau anterior parasirii domiciliului,sa redactati cerere pe care o expediati pe adresa asociatiei de proprietari sau a presedintelui de asociatie
Avand in vedere ca nu stapaniti situatia concreta a instalatiei,este imperios necesar initial sa va informati temeinic si numai daca apreciati ca au fost incalcate normele in vigoare sa demarati demersuri impotriva reprezentantilor asociatiei de proprietari
Chiar si actiune in instanta ,nu va garanteaza hotarare favorabila
Multumesc @ynocentta si @thran - m-ati informat bine in legatura cu aceasta situatie. Ramane sa aflu cum fac o Sesizare Oficiala pentru a clarifica aspectele, si voi cauta sa citesc si L rt 230/2007 art 17.

Eu cred ca nu datorez 100% din costurile la incalzire - adica la fel cat platesc si cei bransati la agentul termic, in conditiile in care debransarea mea este oficiala si in anii anteriori costul a fost mai mic fata de cei bransati;
dar dupa cum am spus, aceast sabotaj de catre presedinta a aparut si din cauza ca nu simpatizez persoanele care isi afirma autoritatea printr-un cult al personalitatii/dictatorial, mai ales cand nu imi respecta drepturile, - de exemplu cand a incercat sa-mi obstructioneze debransarea sau cand mi-a reprosat ca platesc prea putin la intretinere -datorita faptului ca am inlocuit un sistem ineficient cu altul eficient.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe cine sesizez in cazul in care mi-a fost introdus plata 100% la toate serviciile de la care sunt debransat ? vasile2014 vasile2014 Desi m-am debransat legal de multi ani de la serviciul de gaze, de la energie termica( fiind singurul imobil debransat), cat si instalare de apometre, ... (vezi toată discuția)
Tevile de caldura de la subsol e_creanga e_creanga Suntem 12 apartamente cu centrale termice pe gaz si 4 apartamente cu incalzire de la CET.Nu exista repartitoare de caldura dar avem la subsol ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)