avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... prescriptie
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

prescriptie

Sunt angajat la serviciul impozite si taxe si mi se imputa mie suma deoarece s-a prescris.E vorba de o amenda din 2002. ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Delia Popescu , Contabil 23:34, 27 Aprilie 2009
ART. 164 din Codul Muncii precizeaza faptul ca
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de Lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Pentru a va imputa aceasta suma trebuie ca angajatorul sa va dea in judecata si sa dovedeasca faptul ca dvs. sunteti vinovat de prescriptia sumei in cauza.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
Sorin Susca, Consilier juridic
Spune ca era datoria mea sa indeplinesc toate procedurile pentru recuperarea sumei( somatie).
Nu au decat sa faca ce stiu ei si sa va dea in judecata.
Nu semnati niciun angajament de plata in prealabil.
Presupunand ca sunteti angajat in cadrul unui serviciu de urmarire si incasare a debitelor care se fac venit la bugetul statului sau alte bugete, in conf, cu prevederile art.227, alin.3 din Codul de procedura fiscala, "Raspunderea statului si a unitatii administrativ-teritoriale, nu inlatura raspunderea functionarilor publici din cadrul organului fiscal, in executarea cu rea-credinta sau grava neglijenta a atributiilor de serviciu". Probabil ca in fisa postului, privind atributiile de serviciu pe care le indepliniti sunt specificate aceste aspecte, din care probabil, ar putea rezulta, ca raspundeti disciplinar, material si contraventional de neindeplinirea atributiilor profesionale ce va revin, prin neepuizarea tuturor cailor de executare silita a unui debit din gestiunea dvs, facandu-va vinovat de prescriptia acestuia, astfel incat, acesta este firesc sa va fie imputat. Ar fi trebuit sa declarati starea de insolvabilitate a debitorului respectiv, dupa indeplinirea procedurii legale de urmarire si executare silita, astfel incat, sa puteti justifica intocmirea unui proces-verbal de insolvabilitate. Prescriptia amenzilor intervine dupa 5 ani, incepand cu 01 ianuarie a anului urmator de la data la care a luat nastere acest drept, iar comunicarea somatiei, reprezinta primul element al inceperii executarii silite, prin care se intrerupe termenul de prescriptie.
In situatia in care nu sunteti personal contractual, gasiti aspecte privind raspunderea functionarilor publici, potrivit legii, in Statutul functionarului public, iar impotriva ordinului sau deciziei de imputare, va puteti adresa instantei de contecios administrativ in termenul prevazut de lege.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
Delia Popescu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cheltuieli de judecata laur123 laur123 Buna ziua Sunt intr-o situatie cam neplacuta. In urma unei condamnari am de plata niste cheltuieli de judecata pe care candva le voi si plati. Problema ... (vezi toată discuția)
Scaderea amenzilor de la bugetul local janina drula janina drula care este procedura prin care pot sa ma scad cu amenzile de la bugetul local, mai concret amenzi luate de catre diversi cetateni (circulatie, si ordine ... (vezi toată discuția)
Creante fiscale ale bugetului local prescrise Flori14 Flori14 Care este procedura in cazul creantelor fiscale ale bugetului local al caror drept de a cere executarea silita s-a prescris. Potrivit OG 92/2003 art.134, daca ... (vezi toată discuția)