avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident in meci de rugby
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident in meci de rugby

Buna seara am suferit un accident de munca( ruptura ligament incrucisat posterior) la un club de rugby de drept public , asta in septembrie pe 14 mai exact, 2013. Mi s-a promis ca ma opereaza clubul si nu am fost nevoit sa ma mai duc la ITM sau eu stiu unde ,am mers pe mana lor.In ianuarie 2014 pe 28 am fost operat la bucuresti la Spitalul Universitar de Urgente Bucuresti,pana atunci mi s-a dat salariul corect (salariul minim pe ecoomie + indemnizatie )la spital antrenorul a pltit drumul si spaga la doctor si clubul mi-a asigurat plata suruburilor pt ligament ca ulterior din asigurarea mea, sa le inapoiez banii.Dupa ce am iesit din spital am inaintat concediul medical clubului. Asa ca salariul meu merge acum cu 75% plus ca nu mai beneficiez de indemnizatie pentru ca asa spun ei ca nu e legal. Se pare ca domnii care conduc clubul vor sa-si ia banii inapoi si eu nu stiu daca o sa imi mai recuperez cheltuielile (drumuri la Iasi la control,la Bucuresti la control,banii pe tratamente plus banii lipsa din salar)si fara sa mai pot merge la cel deal 2 job part time care din pacate a trebuit sa il dau unui alt coleg,avandu-mi piciorul imobilizat.
Cel mai recent răspuns: HOHOTA_IONEL , utilizator 23:30, 9 Martie 2014
Fie solutionati amiabil direct cu reprezentantii clubului,fie analizati oportunitatea demersurilor catre autoritati
Ca sportiv profesionist, va desfasurati activitatea sportiva in baza unui contract individual de munca, in care sunt mentionate obligatiile angajatorului/ clubului,inclusiv in cazul producerii unui accident produs in timpul desfasurarii de catre sportiv, a activitatii sportive/ a competitiei.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art.27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.30 al.(1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi.

Normele metodologice de aplicare a legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,mentioneaza:
-art.136 al.(6) Accidentul de munca suferit de o persoana in cadrul activitatilor cultural-sportive, in timpul si din cauza indeplinirii acestor activitati, se inregistreaza de catre institutia sau angajatorul care a organizat actiunea respectiva.
Ruptura de ligament suferita de dvs. in timpul participarii la competitie se incadreaza in prevederile legale privind accidentul de munca, care trebuia inregistrat de catre clubul de rugby la care activati.
Angajatorul/ clubul avea obligatia sa anunte ITM de producerea evenimentului, sa cerceteze evenimentul ca AM, sa stabileasca responsabilitatile in producerea evenimentului, sa obtina viza ITM pe dosarul de cercetare si sa inregistreze evenimentul ca AM.
Clubul nu a anuntat AM. Este o practica curenta a cluburilor sportive, sa nu anunte astfel de evenimente, aplicand diverse prevederi din contractele incheiate cu sportivii.
Puteti face dvs. o sesizare scrisa la ITM, cu nr. de inregistrare/ data.
In prezent vi se plateste concediul medical calculat la salariul trecut in contract. Neprestand activitate sportiva, este logic, sa nu primiti indemnizatie. In mod normal, clubul trebuie sa suporte toate cheltuielile pana la recuperarea dvs., totala. Pot fi anumite prevederi mentionate in contract, de care clubul se agata, pentru a nu va plati integral aceste costuri. Pentru acest caz, cu contractul in fata, puteti consulta un avocat si sa deschideti actiune in instanta impotriva clubului, pentru a cere daune materiale si/ sau daune morale.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident sportiv junior fotbal Chis Felician Chis Felician Ce obligații are clubul de fotbal vis avis de un junior 17 ani,în cazul unui accident sportiv la antrenament(ruptura ligamentului) care a necesitat operatie ... (vezi toată discuția)
Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
La un liceu sportiv, în timpul turneului de handbal junioare ... andronachelaura andronachelaura La un liceu sportiv, în timpul turneului de handbal junioare I organizat de FRH, două jucătoarele se accidentează la genunchi și directorul școlii nu ... (vezi toată discuția)