Ce obligații are clubul de fotbal vis avis de un junior 17 ani,în cazul unui accident sportiv la antrenament(ruptura ligamentului) care a necesitat operatie contra cost in HU și apoi recuperare medicala.
Nu ati precizat despre ce fel de club este vorba: de intreprindere/ amator/ profesionist, etc. (forma de organizare)
Evenimentul respectiv poate fi considerat/ cercetat ca accident de munca daca sunt indeplinite conditiile legale conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
-art.5 lit. f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
-art.5 lit. g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează: a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Evenimentul produs se cerceteaza de catre angajator si dosarul de cercetare se vizeaza de catre ITM pentru inregistrare AM.
Cele mentionate mai sus sunt valabile in conditiile in care exista un contract incheiat intre club si junior, iar clubul, considerat angajator, plateste contributie lunara la fondul unic national pentru AM si BP, fond gestionat prin casa judeteana de pensii. In contractul incheiat intre club si jucator pot exista alte clauze privind cazul de accident pe teren/ la meci sau antrenament, etc.
In acest caz, daca nu gasiti intelegere, pe cale amiabila, din partea clubului pentru suportarea cheltuielilor, va puteti adresa instantei de judecata mentionand neincheierea contractului intre junior si club, inca de la varsta de 16 ani.
Accident
Doinadenisa
Dacă pe traseu dinspre serviciu spre casa se întâmplă în acident din cauza șoferului și eu îmi fracturez mâna și trebuie operată cât ar fi dăuna ... (vezi toată discuția)
Ce este de făcut?
Vssav
Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)