avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferenta mc apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferenta mc apa

buna ziua
in blocul in care locuiesc pretul apei in fiecare luna (7, 8, 9 ron/mc ) este mai mare decat cel de la compania de apa (6.95 ron /mc) De exemplu pe o luna sa facturat de catre compania de apa 728 mc iar locatari au declarat in total 527 mc rezultand o diferenta de 200 mc. In fiecare luna avem o diferenta considerabila intre ce se declara si ce se factureaza. I-am spus administratorului (verbal si scris) sa faca sigilarea corect (deoarece sigilarea facuta este necorespunzatoare conform unor instalatori care au vazut in fotografii modul de sigilare), sa verifice in locuinte instalatiile de apa pentru a descoperi pe cei care fraudeaza instalatia cu tot felul de instalati montate inainte de contor, citirile sa nu se mai faca pe biletele in care fiecare declara cum vrea el si nu cum e realitatea, sa citeasca el personal lunar si nu la 3-4 luni (uni nu deschid usa sau nu sunt acasa mai mereu cand sunt aceste "citiri"). Au trecut 21 de zile nu a facut nimic sa descopere cauzele care duc la cresterea nejustificata a intretineri. Si nu am primit nici un raspuns scris.Ce se poate face mai departe?
"La rezervorul toaletei o garnitura neetansa la rezervorul WC poate determina chiar si o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 15 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora x 24 ore/zi x 30 zile/luna = 14,4 m3/luna", ne-a declarat ing. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Apometre de calitate indoielnica "Apometrele de bransament au clasa de exactitate C, de precizie inalta, iar apometrele de apartament sunt, de regula, de clasa A sau B, mai accesibile ca pret, dar de exactitate mai mica. Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a "porni" inregistrarea de la un debit de 60l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora.


Nu doar "instalatiile montate inainte de contor" provoaca aceste diferente, mai este si neglijenta unor proprietari care daca nu le creste consumul de apa (contorul din apartament nu intregistreaza fiecare picatura), atunci nu sesizeaza pierderea si la 150 de apartamente (atat banuiesc ca sunt la un consum facturat de 700 mc) este normal sa aveti asa diferente.
citirile sa nu se mai faca pe biletele in care fiecare declara cum vrea el si nu cum e realitatea, sa citeasca el personal lunar si nu la 3-4 luni (uni nu deschid usa sau nu sunt acasa mai mereu cand sunt aceste "citiri").


Nu cred ca intra in atributiile administratorului sa citeasca lunar apometrele, ca sa citeasca la 150 de apartamente ii trebuie cel putin 3 zile, dar exista 2 variante sa rezolvati si aceasta problema: 1. sa formati cate o echipa de 2-3 proprietari din fiecare apartament si prin rotatie sa mergeti sa cititi apometrele sau 2. montarea de apometre cu citire radio si atunci toate apometrele vor fi montate si citite de catre firma, fara risc ca "cineva fura" (dar costa destul de mult)
Se fura apa, sau se pierde apa, si trebuie bagata si cantitatea respectiva la plata, de acolo si diferenta de pret.
Vă înpărtăsesc din experiența asociației noastre:- am înlocuit toate apometrele din apartamente cu unele noi de la firma Ista cu citire radio;- citirea apometrelor să se facă în aceiași zi cu Apa nova;-verificați inopinant(luați aprobare de la Adunarea generală) sigilile apometrelor(prin schimbarea sensului se dă ceasul înapoi; adică le întorc invers).Noi nu mai avem pierderi.Prețul mc apa nu corespunde cu cel oficial: în factură apare apă pluvială,taxă canal,servis, taxa municipală etc.care ridică prețul mc.
Nu are nici o legatura aparitia pe factura a apei pluviale, canal, TVA s.a.m.d. cu cantitatea de apa ce facturata.
Apa facturata se stabileste ca diferenta intre indexul citit acum si cel citit luna trecuta de furnizor pe apometrul general la intrarea in scara, bloc... indiferent ca ploua sau nu afara, ca se face "servis" sau nu...

@degetel2013,
Discutati presedintele asociatiei, cu ceilalti membri ai comitetului pe care i-ati ales, discutati si in adunarea generala si gasiti impreuna solutii. Au fost cateva idei expuse mai sus. Mai sunt si altele bune dar trebuie sa se aplice si treptat diferenta va fi din ce in ce mai mica.
Administratorului i se poate stabili ca sarcina sa citeasca apometrele lunar, daca vreti si saptamanal dar sigur ca orice munca se plateste.
Pentru ca aici e bine sa spunem si din practica iata cam cum procedam noi.
Acum 5-6 ani aveam diferente mari, pierderi de apa uneori chiar si de 50% peste consumul rezultat din citirea apometrelor, subsolul plin cu apa, coloanele lacrimau peste tot...
Am realizat o reparatie capitala a instaltiilor de la subsol (coloane de alimentare si de scurgere noi, robineti pe fiecare coloana...) pana la primul etaj.
Am verificat treptat apometrele din apartamente si le-am sigilat in instalatie. Am intocmit un regulament de gestionare a apei pe care-l gasiti in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile". Din acesta se vede ca pentru cei care nu se stie indexul exista regula de a i se pune la plata 7 m.c. / persoana / luna. Administratorul nostru verifica apometrele din casa celor care nu aduc indexul 2-3 luni si odata la 6 luni verifica si la cei care aduc luna de luna apometrele.
In urma intretinerii permanente a instaltiilor comune nu mai avem pierderi iar in urma aplicarii regulamentului aplicarii acestui regulament avem adesea plus de apa pe lista de plata fata de factura furnizorului, plus ce compenseaza eventualele minusuri din alte luni. De mai bine de 4 ani proprietarii platesc exact cat rezulta din indexul apometrelor din apartamentul lor (cei care dau citirea luna de luna) si exact la pretul facturat de furnizor (acum parca-i 6,9 lei/mc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Hotie legala alina_25 alina_25 Cum poti fi furat legal. Pe scurt apometrele de apa rece si calda trebuier verificat contra cost odata la 5 ani (verificare metrologica ) aceasta ... (vezi toată discuția)
Pierdere de apa orsaia2006 orsaia2006 am urmatoarea intrebare ...daca un propietar din cadrul unei as de prop refuza sa plateasca suma de 3 ron ,suma ce reprezinta pierderea de apa pe parte comuna ... (vezi toată discuția)