avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda necomunicata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda necomunicata

Buna ziua,
Un sofer,a fost "fotografiat" de o camera dintr-o benzinarie si s-a constatat ca nu are platita rovinieta.Asta se intampla pe 19.nov.2013.
Vineri,o7.03.2014,cand a fost la Primarie sa plateasca impozitul pe teren,a aflat ca are de platit si o amenda de 750 lei,reprezentand amenda pentru rovinieta.
Pana vineri,acesta nu a stiut de existenta acestei amenzi,nu i s-a comunicat nimic si nici nu avea cum sa plateasca jumatate,in 48 ore,cum este legea.
Ce poate face acum,in aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 11:07, 15 Martie 2014
In nici un caz nu m-as fi gandit decat la o eroare de scriere, dar revenind la subiect, credeti ca Cnadr-ul a completat in registru afisarea procesului verbal, plus cel putin un martor, caz in care ar putea invoca asta in instanta? Sau userul nostru ar putea contesta la judecatorie necomunicarea amenzii si imposibilitatea sa o plateasca conform ordonantei 2/2001?
Problema este foarte simpla: cineva este amendat ca ar fi savarsit o contraventie, adevarata sau nu, nu are importanta, si nu i se aduce la cunostinta in termenul legal. Respectivul poate sa stea linistit, cei de la fisc nu vor face nimic, stiu ca amenda s-a prescris, dar il asteapta la cotitura, ca poate are nevoie de o adeverinta intr-o zi, sa-si inscrie baiatul la cercul de judo, fata la maini indemanatice, etc. si, abuz cras, refuza sa i-o dea pana ce nu plateste amenda.
Asadar, daca respectivul vrea sa lamureasca problema, si are timp de pierdut, se poate adresa instantei, solicitand anularea amenzii, pe motiv ca, neffindu-i notificata in termenul prevazut de lege - o luna, parca, in cazul rovignetei - aceasta s-a prescris. Si el are calitatea de contestator, cealalata parte are obligatia sa faca \"proba faptei\". Sigur, este mai elegant sa invoci o OUG, modificata de alte 13 OUG-uri, aplicata printr-o lege, etc. Dar nu este obligatoriu, instanta va solicita celui care a aplicat amenda sa dovedeasca el respectarea procedurii legale, nu conestatorului nerespectarea. Abia pe urma, daca este cazul, acesta poate ataca eventualele probe - nu va fi cazul fiindca mai mult ca sigur ca nu exista nicio dovada ca ar fi fost notificat, prin posta, cu confirmare de primire, nu mai vorbesc de alte modalitati, printre care insa nu se afla aruncarea in cutia de scrisori a unei foi volante, eventual xeroxata -. Si, ca sa fie masa bogata, eu i-as chema in instanta si pe cei de la taxe locale si si pe cei de la CNADNR. Si mi-as lua si un avocat, ca tot aia il vor plati in final.
Au trecut, totusi, 25 de ani de la iesirea din dictatura, dar vad ca mai persista la unii mentalitatea ca, in litigiile cu administratia de stat - a nu se confunda cu STATUL! - tu trebuie sa demonstrezi ca esti nevinovat, si nu ea ca esti. Si, din pacate, chiar la tineri.

Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara,
De contestat,va contesta !
Insa,in cazul prezentat,nu are ce contesta,intrucat nu are niciun proces verbal de constatare comunicat.
Ma gandeam sa faca o adresa catre CNADR,sa ceara lamuriri,precum ca i s-a spus de la Primarie ca are de platit o amenda de anul trecut. Poate asa,ar primi informatii despre un eventual proces verbal de constatare si motivele din cauza carora nu i s-a comunicat nimic pana in prezent.
Oare este bine asa ?
Va multumesc.
patrascu razvan a scris:

Parerea mea ca singura posibilitate este contestatia la executare dupa ce ii comunica titlul executoriu, este neplacut dar nu vad alta varianta.

După 15.02.2013 se poate merge și pe calea plângerii contravenționale:

ART. 14 OG nr. 2/2001
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

@gigelas
Imi spun si ei eu parerea dupa ce s-au pronuntat distinsii maestri ai forumului. In opinia mea rezolvarea e banala, trebuie doar sa stii ce text de lege se aplica.
Despre modalitatea de comunicare a procesului verbal de contraventie, ICCJ s-a pronuntat prin Decizia nr. 10/2013, publicata in M.O.nr.450/23.07.2013, citez : Modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire. Pe larg mai jos :
[ link extern ]
Va sfatuiesc sa va adresati in scris primariei, directia economica/serviciul urmărire incasare executare silita persoane fizice (asa e in orasul meu) si solicitati sa vi se comunice actul in temeiul caruia vi se cere sa platiti cei 750 de lei. Repet, solicitati in scris comunicarea actului si in cerere treceti adresa la care sa va fie comunicat (aia din buletin, daca trimit scrisoare recomandata sau cu conf. de primire sa o puteti ridica). Data la care ati luat la cunostinta despre actul respectiv, (adica data postei), este data de la care aveti 15 zile sa va adresati instantei solicitandu-i sa constate ca a intervenit prescriptia executarii platii amenzii. Vi s-a explicat ce articole, ordonante, etc sa invocati. N-aveti cum pierde cauza, daca o scrieti atent nici nu trebuie sa va prezentati, la primul termen judele se pronunta. Atentie ! actiunea sa fie timbrata corect !
Succes !
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Contraventie rovinieta expirata constatata dupa 6 luni CristinaPolgar CristinaPolgar Buna ziua, Este legal ca dupa 6 luni sa se intocmeasca proces verbal de constatare a unei contraventii? Mai exact: am primit de la CNADR in luna ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)
Executare silita cnadnr - p.v. necomunicate CipM CipM Am primit prin posta o executare silita pt 2 P.V. din 2011 pt 2 contraventii (lipsa rovinieta) la doua saptamani distanta intre ele (56 euro + 450 lei ... (vezi toată discuția)