As dori parerea unui ( viitor) avocat despre urmatoarea situatie:
Student (an terminal, cursuri de zi) care nu s-a prezentat la ultimele examene ( pe fond psiho), internat - cu carnetul de student -pentru investigatii la psihiatrie, externat pentru operatie dificila urgenta ( la alt spital). Pentru spitalizare si operatie este necesara adeverinta de la facultate. Cum facultatea NU elibereaza adeverinta, rezulta ca interventia spitaliceasca se plateste. Din ce bani, intrucat studentul n-are nici un venit?
Va multumesc pentru atentie.
Parerea mea este ca tipul este inca student. Cata vreme s-a inscris in anul scolar 2004/2005 el este student, deci sa ia de la unitatile sanitare in care a tot stat si investigat scutiri medicale si sa le prezinte la unitatea de invatamant.
Aceasta este obligata sa-i acorde adeverinta de student, deoarece din conditii neiputabile studentului, el nu s-a prezentat la examene.
Dar cred ca problema este alta. Mai poate fi studentul compatibil cu orice meserie cata vreme are probleme psihice?
Revin cu unele amanunte:
Internarea la psihiatrie s-a facut tocmai pentru a investiga motivele care au dus la neprezentarea la examene. Pana in ultimul an a avut rezultate excelente .
In principiu va cere intreruperea scolarizarii.
Dar pana la aparitia unui document care sa ateste exmatricularea pe baza situatiei lui scolare cred ca facultatea este obligata sa ii dea adeverinta.
De ce nu da facultatea adeverinta???
Parerea mea este sa se duca parintii (eventual sa aiba la dlor. acte doveditoare ca sunt parintii respectivului) la decan sau la rector si sa discute cu unul din ei deoarece facultatea este obligata sa ii elibereze adeverinta pentru spitalizare in care sa mentioneze ca este student (sa scrie si ca este student la zi, ca sa nu aiba probleme).
Atat timp cat frecventeaza o facultate, persoana este asigurata.
Pentru asta, vezi art. 6, alin. 1, lit. a), OUG 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate:
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
Parintii sau cine se duce la facultate sa aiba la ei si rezultatele analizelor medicale.