intr-un proces de abandon de familie pt neplata pensiei de intretinere, m-am constituit parte civila cu suma restanta la pensia de intretinere. prin sentinta, inculpatul este condamnat, iar actiunea civila este respinsa, pe motiv ca sentinta de divort prin care s-a stabilit si pensia de intretinere constituie titlu executoriu si se poate trece la punerea in executare a acesteia. are sens sa promovez recurs, sau mai bine pun in executare sentinta respectiva?
dar avand in vedere motivarea sentintei prin care s-a respins actiunea civila (cum ca deja exista un titlu executoriu reprezentat de sentinta prin care s-a stabilit pensia de intretinere), cum as putea sa motivez recursul pentru a fi admisibila actiunea civila ?
din spetele pe care le-am gasit pe net, am inteles ca solutionarii actiunii civile in procesul penal i se opune autoritatea de lucru judecat a hotararii civile (de obligare la plata pensiei de intretinere); iar daca s-ar admite actiunea civila in cadrul procesului penal s-ar crea un nou titlu executoriu peste cel existent deja - sentinta civila. in aceste conditii, cred ca este mai bine sa retrag recursul promovat. ce urmeaza sa fac in continuare? sa apelez la un executor judecatoresc pentru punerea in executare a sentintei civile prin care s-a dispus obligarea la plata pensiei de intretinere?
Si eu opinez in sensul ca nu veti avea sanse in recurs.
Insa daca a operat termenul de prescriptie extinctiva situatia ar trebui sa fie alta pentru ca, totusi este vorba de un prejudiciu cauzat prin savarsirea unei infractiuni.Acest aspect ar putea sa va ajute in recurs daca s-a implinit termenul de prescriptie.Altfel, chiar nu vad sensul unui recurs intrucat nu castigati nimic din punct de vedere financiar pentru client.
Obligatia legala de intretinere subzista pentru ultimii trei ani , pt a nu opera termenul de prescrie .Astfel , aceasta sentinta de divort , constituind titlu executoriu , poate fi pusa in executare ,apelati la ajutorul unui executor judecatoresc.