avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum cãldurã pãrti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum cãldurã pãrti comune

Blocul în care locuiesc, este contorizat la consumul de căldură și apă caldă, din anul 2005. Tot atunci, s-au montat și repartitoare de costuri, la caloriferele din apartamente, prin firma Elsaco-Brunata. La începutul sezonului rece 2012-2013, s-a montat un repartitor și pentru părțile comune, pentru stabilirea coeficientului de repartizare consum părți comune. S-au tot schimbat președinții asociației, iar ultimul, a venit acum, în ian.2014 cu ideea că, oricâte calorifere de pe părțile comune sunt deschise și consumă agent termic, consumul părților comune, repartizat pe proprietari, este același ca și în cazul în care, o parte dintre aceste calorifere ar fi închise. Precizez că înregistrarea și facturarea consumului de către RADET, se face pe baza înregistrărilor contorului montat pentru întreaga instalație de încălzire a blocului. O copie a facturii se depune la Elsaco, pentru defalcarea consumului pe consumatori, pe baza indexelor repartitoarelor de costuri.
Drept urmare, președintele a deschis toate caloriferele de pe casa scării, a blocat ferestrele cu holdșuruburisă nu se deschidă. Chiar dacă afară sunt 10-15 grade, caloriferele merg!
Vă rog să-mi explicați, care este adevărul în această problemă, ajutându-ne astfel, să rezolvăm această problemă,în ad.generală ce va avea loc pe 13.03.
Vă mulțumesc și vă doresc tuturor, o zi cât mai bună.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 22:23, 11 Martie 2014
Este de competenta comitetului executiv,eventual adunare generala sa dispuna masuri eficiente cu scopul reducerii consumurilor de utilitati aferent parti comune
Adunarea generală, a hotărât anterior, închiderea caloriferelor de pe casele scărilor, cu excepția celor de la parter. Hotârâre nu a fost revocată! Totuși, noul președinte nu o ia în considerare și tot susține că, oricâte calorifere sunt deschise, consumul este același. Nu poate fi convins de faptul că mai mulți consumatori, înseamnă un consum mai mare.
Desi aceasta problema a fost discutata de foarte multe ori per acest forum, iata ca apar noi si noi dedesubturi ale aceleasi probleme.
Ce zic eu: caloriferele de pe casa scarilor nu au fost puse acolo de flori de mar - cred ca sunteti de acord, iar hotararea AG de a deschide robinetii acestora a fost una corecta. Dar a lasa caloriferele sa functioneze (chiar si in casa) cand afara sunt 10-15 grade este o aberatie. Daca se mai si sustine ca consumul de energie termica este acelasi, inseamna ca ”este dus”. Nu trebuie sa va mire acest fapt cand in tara aceasta toate merg de-a-n doaselea! Din om normal, incepi sa deviezi si patesti ca un participant la trafic. Actiunea se petrece in America, desi cum am spus, poate fi si la noi - la radio se anunta ca un ”nebun” conduce pe contrasens pe autostrada... ”Nebunul” avea radioul deschis si zice: cum un nebun? Eu vad ca sunt mii, nu unul... Saracu' de el, se credea normal!
Daca nu-l puteti convinge, lasati-l in pace sau la prima ocazie il poftiti sa-si vada de treaba. Poate are ceva mai bun de facut.
Explicati-ii ca o hotarare a AG este valabila si pentru Majestatea Sa!
Succes!
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Sunt de acord cu dvs. Voiam să mai aflu niște opinii, în legătură cu consumul total, în funcție de numărul de calorifere deschise. Blocul a fost construit în 1959, pe baza normelor de atunci. Sunt de acord cu dvs., că acele calorifere au fost puse cu un rost. Dar, asta nu înseamnă că trebuie să mărim consumul, chiar și atunci când acestea nu își găsesc rostul.
Din experiența atâtor ani, erau suficiente 2 calorifere de la parter, pentru un bloc de P+3.
Problema noastră acum, este neimplicarea proprietarilor în treburile asociației, prin neparticiparea la AG, care se țin prin reconvocare și se iau hotărâri de câțiva, care devin obligatorii pentru toți. De această neimplicare, profită cel ales, împreună cu firma de administrare, care fac ce vor ei.
Încă odată, vă muțumesc și vă doresc numai bine!
Nu există noţiunea de ”repartitor comun” în Standardul SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii …, identic cu cel european, EN 834:1994
Competenţa de reglementare a existenţei unui asemenea aparat (dacă ar exista), o are Comitetul European de standardizare, nu ANRSC.

Inchiderea caloriferfelor (echivalentul unei debransari) pe casa scarii va produce doar o reducere partiala a consumului acestor calorifere, nu direct proportionala. Cauza este este dezechilibrul hidraulic al instalatiei, (dereglarea), adica cresterea debitului in restul instalatiei.

Conform standardului SR 1907-2:1997 privind necesarul de căldură - temperaturi interioare, temperatura de proiectare pt casa scariii este de 10 grade C. Astfel, daca e prea cald afara se justifica inchiderea lor. Nu stiu ce temperatura prevedea standardul STAS 1907 in prima editie din 1952 pt casa scarii.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caldura pe spatii comune andreeaene andreeaene Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe timpul iernii ce spatii comune trebuie incalzite? La noi in bloc caloriferele de pe paliere sunt ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)