As dori sa stiu daca in cazul divortului exista o cale prin care sa se evite achitarea comisionului de 3 % din bunul ce urmeaza sa fie impartit intre cele doua persoane implicate. Sotul nu este de acord cu divortul si cu impartirea / vinderea apartamentului...
Buna ziua in cadrul divortului doar se desface casatoria apoi discutati partajul mai mult ca sotul nu este deacord,nu puteti divortasi partaj bunul intr.o singur actiune ....
se poate face totul intr-o singura actiune. mai mult decat atat puteti sa faceti partajarea bunului chiar si fara divort (binenteles pe alta cale). cat priveste evitarea taxei de 3 % aceasta nu este posibila. se plateste aceasta taxa si daca faceti partajul prin instanta si prin notar. S-ar putea micsora la 1.5 % daca o faceti prin mediator numai ca pt asta trebuie sa fiti de acord ceea ce nu e cazul Dvs. Succes.
singura sansa este medierea, si daca in urma sedintelor de mediere se ajunge la un acord, taxa de transfer de proprietate se reduce cu 50%, deci va fi 1.5% din valoare bunului.
Daca sotul nu este de acord cu impartirea/vinderea apartamentului, in mod amiabil prin discutii, judecatorul va decide oricum aceasta, deoarece nimeni nu este si nu poate fi obligat de nimeni sa ramana in coproprietate. Deci in final oricum ap va fi vandut si banii impartiti prin decizie judecatoreasca. Problema este de costuri - un proces judiciar de partaj atrage alte costuri foarte mari de bani si timp, si in fine pretul la licitatie luat pe apartament este cu mult mai mic decat cel luat la o vanzare directa, daca sotii se inteleg si isi asuma un timp pentru cautarea unui ofertant la pret bun, in conditiile pietei.
Sunt in dezacord cu ceea ce a scris "luissiana" referitor la mediere - astfel, la mediator nu te duci daca esti de acord cu cineva, ci te duci ca acolo sa ajungi la un acord, cu ajutorul si avand facilitarea mediatorului. Deci la mediator vin oameni aflati in dispute/certuri/conflicte/litigii tocmai pentru a cauta si analiza optiuni si solutii amiabile.
Partaj !
Maryana72
Buna ziua !
Am divortat de doi ani de sotul meu, timp in care am locuit in acelasi imobil fara sa ne deranjam. Acum, situatia a devenit insuportabila si ... (vezi toată discuția)
Divort
MOROSANUDRAGOS
Va rog sa-mi comunicati care sunt modalitatiile de rezolvare pentru urmatoarea speta.
Doi soti doresc sa divorteze si au impreuna un apartamet (luat cu credit ... (vezi toată discuția)