In 1992 se incheie un astfel de contract intre un tata si unul dintre fiii lui, impreuna cu nora. Obligatia dobanditorilor era de a le acorda batranilor intretinere si respectarea unui dr de habitatie viagera.
Dobanditorii locuiesc in alt oras decat cel in care se afla imobilul. Intre timp, al doilea fiu al batranului isi construieste cu acordul tacit al tatalui o alta casa de locuit in curtea pe care batranul o instrainase in 1992. Cel care il ingrijeste pe batran si care ii acorda intretinere este fiul care locuieste cu el in curte. A fost promovata o actiune pentru rezolutiunea contractului pentru nerespectarea obligatiei de intretinere, actiune la care batranul a renuntat la insistentele primului fiu.
Ce trebuie sa faca cel de-al doilea fiu pentru a intra cat de cat in legalitate???? Stiu ca situatia lui este cam grava, paratii putand invoca accesiunea imobiliara la moartea tatalui, si ar putea ramane fara nici o casa.
Poate sa ceara constatarea nulitatii actului de transmisiune imobiliara????
Multumesc!!!
coke,sa inteleg ca al doilea fiu esti chiar tu.dar asta nu conteaza.daca instrainatorul nu a cerut rezolutiunea contractului,desi era o solutie corecta,atuci fiul este in continuare proprietar asupra imobilului.cu privire la situatia juridica a celui de-al doilea fiu,trebuie facute doua diferentieri:
-daca a fost de buna-credinta,in sensul ca a avut determinarea ca terenul respectiv este in prop lui,ceea ce este greu de crezut in ac situatie(dar buna cred SE PREZUMA!),atunci proprietarul terenului este obligat sa pastreze constructia in proprietate si sa acorde despagubiri constructorului
-daca este de rea-credinta,atunci primul fiu poate solicita daramarea constructiei.
aceste ipoteze se aplica in situatia in care nu exista o intelegere intre constructor si prop terenului,caz in care vorbim de un drept de superficie.
se poate realiz o actiune in anulare daca exista vicii la incheierea contractului.oricum,dupa moartea tatalui,fiul afectat poate cere reductiunea liberalitatilor excesive,aici fiind un caz exceptional.
iti dai seama ca de buna-credinta nici nu se pune problema!!in cel mai fericit caz poate sustine ca nu a stiut de actul de transmisiune si ca a crezut ca tatal sau este proprietarul pamantului respectiv si i-a dat voie sa il foloseasca datorita rudeniei dintre ei.se mai poarta pe la tara ca unul sau unii dintre copii sa isi construiasca o casa in curtea parintilor.
Accesiune imobiliara
Dragut
un fiu care construieste pe terenul unuia dintre parintii sai inainte ca acestia sa moara este constructor de rea credinta sau de buna credinta?faptul ca a ... (vezi toată discuția)