avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare banala!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare banala!

Orice modificare a unei clauze contractuale presupune incheierea unui act aditional. Care este temeiul legal? In ce act normativ se precizeaza acest aspect? Scuze pentru intrebare......#-o
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:37, 24 Aprilie 2009
Act aditional se poate,cu acordul partilor.Reglementarea acestuia-nu exista.
COntractul se incheie atunci cand cele doua parti cad de acord asupra elementelor contractului, de regula indiferent daca acesta este constatat printr-un inscris sau nu. Atunci cand partile agreaza o modificare a contractului initial, mecanismul e acelasi. Si asa cum in primul caz a fost semnat si un inscris constatator (sau in unele cazuri chiar cerut de lege pentru validitate), si pentru dovedirea sau chiar validitatea modificarii intervenite (dupa caz), se cere un inscris. Codul civil are o prevedere importanta:

ART. 1191
Dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depăşeşte suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnătura privată.

Nu se va primi niciodată o dovadă prin martori, în contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confecţionării actului, chiar cu privire la o sumă sau valoare ce nu depăşeşte 250 lei.


Al doilea alineat este tocmai temeiul pentru care modificarea unui contract constatat prin inscris se face tot in scris, prin asa-numitul act aditional.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
E vorba despre un contract de inchiriere, mai exact despre pretul chiriei. In contract se specifica ca anual chiria se majoreaza cu rata inflatiei. In acest caz art. 1191 C civil isi gaseste aplicarea?
Parerea mea este ca nu, deoarece inteleg ca se modifica numai cuantumul chiriei, dar in modul agreat initial. Daca este asa, atunci nu avem de-a face cu o modificare a contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatii comune mira55 mira55 Contractul de inchiriere spatii comune incheiat anterior intrarii in vigoare a Legii 196/2018 mai este valabil in prezent? Avand in vedere faptul ca s-au ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! doresc sa aflu dacă este valabil un act adițional ... Alecsia2000 Alecsia2000 Bună ziua! Doresc sa aflu dacă este valabil un act adițional încheiat după o pauza de un an în care nu s-a mai încheiat niciun act de închiriere (chiar ... (vezi toată discuția)
Pimaria decide cresterea chiriei pentru spatiu inchiriat unui srl. e legal? ncris78 ncris78 O societate comerciala functioneaza intr-un spatiu, in baza unui contract de inchiriere cu durata de 5 ani, care se poate prelungi. Cuantumul chiriei stabilita ... (vezi toată discuția)