avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inscris autentic?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inscris autentic?

Chitanta, factura care face dovada platii are valoare de inscris autentic?
Cel mai recent răspuns: Delia Popescu , Contabil 23:06, 26 Aprilie 2009
Inscrisurile autentice : sunt unele incheiate la notar

hotararile judecatoresti : decizii , sentinte , incheieri .

Procese verbale.


Actele de stare civila


Nu , cele enumerate de dvs nu sunt inscrisuri autentice.
reformulez
chitanta si factura emise sunt inscrisuri publice, oficiale sau din ce categorie fac ele parte?
Chitanta si factura sunt documente contabile.
Factura: este un document contabil emis de o companie (furnizorul), către altă companie sau persoană (clientul), document ce conţine lista cu produsele vândute sau serviciile prestate clientului de către furnizor. O factură mai conţine datele de identificare fiscală a clientului (emitentul), datele furnizorului (persoana fizică sau juridică), cota de TVA, precum şi preţul, cantitatea şi valoarea fiecărui produs vândut
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
ContSters42967, utilizator
exista posibilitatea ca un avocat sa dea doar chitanta fara factura si, daca da, in ce conditii?

exista posibilitatea ca un traducator sa dea doar chitanta fara factura si, daca da, in ce conditii?

exista posibilitatea ca un traducator autorizat sa dea doar chitanta fara factura si, daca da, in ce conditii?

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2009
ContSters83715, utilizator
In conf cu prevederile art.155, alin.7 cod fiscal pers impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura, pt urmatoarele op:
1. transport persoane taxi, sau cu bilete transp, abonamente, etc
2.livrari bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestari servicii catre populatie, consemnate in documente fara nominalizarea cumparatorului
3.livrari de bunuri si prestari servicii consemnate in documente specifice care contin elementele prevazute de legislatie, nr ordine, serie,eleme de indentif ale furnizarului si beneficiarului, suma, cantitatea, etc

Chitanta este un document contabil justificativ, care atesta efectuarea unei plati in numerar, intre doua parti, vanzator si cumparator, respectiv furnizor si beneficiar, in care se specifica pretul achitat de cumparator/beneficiar si incasat de vanzator/furnizor, acesta include si tva-ul aferent tranzactiei, acolo unde este cazul.

Deci, in situatia descrisa de dvs, apreciez ca este posibil sa vi se fi intocmit doar chitantza, daca serviciile prestate s-au adresat unei persoane care nu are calitatea de entitate impozabila si daca nu ati solicitat in acel moment si intocmirea facturii, care sa detalieze serviciul prestat, furnizorul insa este obligat la intocmirea acesteia la solicitarea beneficiarului: factura atesta transferul dreptului de proprietatea asupra unor bunuri sau serviciile prestatea de furnizor, chitanta atesta efectuarea platii in numerar.


Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2009
Delia Popescu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face contabilitatea la un site de anunturi? vestmar vestmar Buna, Intrebarea mea este cum se face contabilitatea la un site de anunturi , pe care mii de oameni isi publica contra cost un anunt de vanzare auto? In ... (vezi toată discuția)
Plati facute de pfa voicudamian voicudamian In caalitate de PFA-traducator am un contract incheiat cu Beneficiarul (birou de traduceri). ... (vezi toată discuția)
Factura fiscala mitrache_v mitrache_v Buna ziua si La multi ani! Va rog frumos sa imi spuneti si mie care este articolul din codul fiscal unde spune ca facturile fiscale se emit in 3 exemplare (una ... (vezi toată discuția)