avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nationalizare retea electrica extinsa in sistem privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nationalizare retea electrica extinsa in sistem privat

Buna ziua,

se pune urmatoarea problema, mai multi oameni au nevoie de curent intr-o zona unde nici primaria nici enel nu vrea sa investeasca. Oamenii pun bani mana de la mana si fac reteaua electrica. Enel vine, si furnizeaza curent pe reteaua respectiva doar daca se doneaza reteaua catre enel. Ce lege obliga persoanele private sa doneze reteaua construita, sau cu ce drept o institutie intr-o tara de drept nationalizeaza un bun privat fara despagubire??

Tot asa, dupa nationalizarea retelei si punearea in functiune, orice nou venit timp de 5 ani de zile trebuie sa despagubeasca (compenseze) persoanele private care au investit in retea, prin enel dupa o formula de calcul cunoscuta doar de enel care nu are nici o logica. Cum se poate verifica formula de calcul, si cum ar trebui enel sa respecte legea in acest sens.

Stiu ca enel nu incalca legea nationalizarii cand preia reteaua, dar legea de a prelua un bun privat fara nici o despagubire intr-un stat de drept nu este mai presus si categoric incalcata? Este un furt la nivel de stat, furt demn de epoca comunista. Cum se poate explica, si totusi cum pot fi atacate in instanta astfel de cazuri?

multumesc mult,
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
antonio1, utilizator
da, este adevarat ma bransez la reteaua nationala si platesc bransamentul, asta nu este nici o problema. Problema este inainte de bransare la reteaua nationala care cu ceva timp inainte era a mea (o bucata din ea). Acea retea care s-a nationalizat si enel-ul si-a insusit-o trebuia despagubita persoana care a investit, adica eu. Nu asa este logic? Dar mai presus de logica este lege, haideti sa gasim ce lege spune ca trebuie sa donez reteaua gratis, sau ce lege spune ca enel nu trebuie sa ma despagubeasca? Aici nu e vorba de bani publici investiti, ci bani privati investiti, si mai grav, asemeni legilor proprietatilor private.
sa inteleg ca nu exista nici un avocat care sa cunoasca legea ce incrimineaza furtul de proprietati private prin diferite conditionari? Cu ce lege sau drept Enel poate confisca un bun privat, o retea construita de persoane fizice???
Deci nu este nimeni cunoscator de legi sa-mi dea raspuns pe acest subiect?
Totusi nu se poate gasi o solutie? Sau exista temere fata de institutiile ENEL? Deja directorul este cercetat pentru coruptie.
Buna ziua antonio1 in aceeasi situatie ma aflu si eu ca cea descrisa de dumneavoastra ,spunetimi ce demersuri a-ti facut si ce cistig de cauza aveti .Multumesc anticipat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei ... Adeluta13 Adeluta13 Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei electrice(CEZ). In 2013 parintii mei pentru a avea energie electrica in gospodarie a trebuit ... (vezi toată discuția)
Stalp de energie electrica, furt eok11 eok11 Pentru a avea curent, Enel ne-a obligat in 2012 ca pe cheltuiala noastra sa tragem o teava de curent pe sub sosea, caci stalpul era vizavi. Am facut, am platit ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)