avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dosar penala dupa vanzarea unui SRL. HELP!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dosar penala dupa vanzarea unui SRL. HELP!

Buna ziua!V-am descoperit recent si va rog sa ma scuzati daca am incadrat gresit topicul.

Problema este urmatoarea: un amic a vandut un SRL unor fosti angajati (sot si sotie).Vazarea s-a facut absolut legal, la notariat, apoi la ONRC prin cesiune de parti sociale si revocare administrator.
La data vanzarii firma, inregistra datorii aferente CAS-urilor pe ultimele 3 luni( pt salariile celor 2 care au cumparat firma).In rest, nu inregistra profit deci nu existau nici dividente.
Dupa preluare SRL-ului, noii proprietari au ramas in continuare angajati dar nu au platit nici CAS-urile restante si nici cele curente.
Asa ca , fostului administrator i s-a intocmit dosar penal pt neplata acestor obligatii.
Cineva i-a spus ca exista o lege care il absolva de orice vina asa ca am incercat sa o cautam.
Am gasit legea 414/2002care precizeaza in articolul 30 ca: ,,1) Cesionarea sau instrainarea sub orice alta forma a actiunilor ori a partilor sociale ale societatilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entitati apartinand unei persoane nerezidente se pot face numai dupa achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende. Fac exceptie situatiile in care urmeaza sa se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol incheiat cu organele administratiei de stat, document din care sa rezulte obligativitatea achitarii acestor datorii, precum si tranzactiile efectuate pe piata de capital.
(2) Oficiul registrului comertului este obligat ca la operarea oricarei modificari de natura celei prevazute la alin. (1) sa solicite dovada eliberata de organele fiscale teritoriale, din care sa rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul incheiat cu organele administratiei de stat, in cazul in care se preiau aceste obligatii fiscale.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) constituie infractiune pentru administratorul societatii sau reprezentantul legal, dupa caz, precum si pentru emitentul certificatului de mentiuni si se pedepseste potrivit legii penale. "

Oare acesta este articolul salvator in baza caruia ar putea face o contestatie?
Am mai gasit si o propunere legislativa nr.649/2003 in care art.30 este modificat, dar n-am mai gasit-o in monitorul oficial.
Ce parere aveti, ce ar trebui sa faca?Are dreptate cand sustine ca este nevinovat?
Daca puteti sa ne ajutati cu sfaturi sau link-uri utile si nu trimiteri de genul ,,Consulta un jurist/avocat!"
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: carmen.19 , utilizator 16:04, 27 Aprilie 2009
Nu este clar cand anume a avut loc cesiunea partilor sociale din ceea ce spuneti dvs. Chestiunea este importanta intrucat in raport de data intocmirii actelor se determina lega aplicabila.
Apoi .... art.30 din Legea 414 pare a avea in vedere anumite obligatii fiscale iar nu CAS-ul.
Insa poate cea mai importanta informatie nu apare. Respectiv care sunt faptele pentru care s-a pus in miscare actiunea penala -daca s-a pus in miscare- impotriva asociatilor cedenti ? De abia dupa ce determinati care este fapta pentru care sunteti cercetati vedeti care anume sunt directiile in care va montati apararea.

Pe de alta parte la acest moment disp .art.30 sunt abrogate de dispozitiile Codului de procedura fiscala.
In acest context ar trebui sa aveti in vedere aplicarea legii mai favorabile.
Din pacate informatiile dvs. sunt f. vagi .. taman in partile esentiale astfel incat informatii f. exacte sunt greu de dat.
Firma a fost vanduta in octombrie 2007.Inregistra datorii pt contributiile CAS din iulie 2007.
Pe numele fostului administrator s-a inceput urmarirea penala pt neplata CAS-urilor din iulie 2007 si pana in prezent.
Alte datorii fata de bugetul de stat nu avea la momentul vanzarii.
Daca a fost vanduta in octombrie 2007 inseamna ca textul invocat de dvs. nu poate fi aplicabil in speta intrucat era abrogat din 2003.
In acest context e f. importanta incadrarea juridica -adica textul de lege- pentru care organul de urmarire penala/procurorul a dispus cercetarea invinuitilor.
Din pacate aceasta incadrare -f. exacta- nu o poate afla .. de cele mai multe ori .. decat un avocat pe care sa il desemnati sa va ceara dosarul la studiu.
Legea 414/2002 este abrogata iar prevederile privind conditionarea cesiunii de plata datoriilor nu mai exista (fiind considerata contrara libertatii contractuale).

Era bine ca documentele prin care s-a cesionat firma sa fi fost transmise si la Inspectoratul Teritorial de Munca.
Firma a fost vanduta in 2007 dar ITM nu stie.

Probabil ca Inspectoratul, conform bazei de date din dosarul lor, au facut plangere la Parchet pentru neplata datoriilor contributiilor.

Ar trebui sa se faca o adresa catre ITM (sau Parchet) prin care sa se aduca la cunostinta ca firma are alt administrator.

Administratorul vechi nu raspunde pentru datoriile societatii daca a predat documentele contabile si a primit descarcare de gestiune de la noii asociati.

Intre timp, administratorul vechi sa se abtina sa semneze orice documente, declaratii, indiferent de cit de binevoitoare par organele de control/ancheta.

Daca este vorba de datorii de genul contributiilor sociale, cred ca este vorba doar de o confuzie a administratorilor.
ITM crede ca administratorul vechi este inca administratorul curent.

Dosarele penale pentru neplata contributiilor se fac doar pentru sume restante foarte mari, sute de milioane sau miliarde, nu pentru 3 luni neplatite.

Daca asta era problema, fostul administrator sa stea linistit. Nu este raspunzator.
Dar sa nu dea declaratii ... si sa nu mearga la Politie/Parchet fara aparator.

Alberto Kurtyan
Suma datorata este de aproximaiv 5000 ron.

Fostul administrator, a fost citat la politie in urma sesizarii facute de ANAF.
Personal, mi se pare dubios faptul ca, organul de ancheta, adica politistul, i-a spus amicului ca, daca ii aduce scris negru pe alb un text de lege care sa il disculpe, se rezolva totul. :O. Acest lucru mi se pare foarte ciudat...
Dar e doar parerea mea, nu am studii in acest domeniu, prin urmare nu ma pricep.
Deci, de unde sa inceapa descurcarea itelor?Sa faca o contestatie, unde?S-ar putea descurca singur sau sa ia legatura cu un avocat sau cu jurist?

Alte discuții în legătură

Vreau sa vand o firma cu datorii valy75 valy75 vreau sa vand un srl cu datorii la terti si la stat, dupa predarea activului si pasivului societatii, daca noul actionar nu plateste datoriile preluate mai put ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu datorii la buget danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: SRL-ul cu cu unic asociat si unic actionar, fara salariati, este infiintata in trimestrul 3 - 2010, nu are activitate pana ... (vezi toată discuția)
Predare firma oana-iulia oana-iulia As dorii sa predau firma pe care o detin prin Reg Com unei alte persoane.problema este ca pe firma o sa vina de plata o anumita suma TVA Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)