avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dosar penala dupa vanzarea unui SRL. HELP!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dosar penala dupa vanzarea unui SRL. HELP!

Buna ziua!V-am descoperit recent si va rog sa ma scuzati daca am incadrat gresit topicul.

Problema este urmatoarea: un amic a vandut un SRL unor fosti angajati (sot si sotie).Vazarea s-a facut absolut legal, la notariat, apoi la ONRC prin cesiune de parti sociale si revocare administrator.
La data vanzarii firma, inregistra datorii aferente CAS-urilor pe ultimele 3 luni( pt salariile celor 2 care au cumparat firma).In rest, nu inregistra profit deci nu existau nici dividente.
Dupa preluare SRL-ului, noii proprietari au ramas in continuare angajati dar nu au platit nici CAS-urile restante si nici cele curente.
Asa ca , fostului administrator i s-a intocmit dosar penal pt neplata acestor obligatii.
Cineva i-a spus ca exista o lege care il absolva de orice vina asa ca am incercat sa o cautam.
Am gasit legea 414/2002care precizeaza in articolul 30 ca: ,,1) Cesionarea sau instrainarea sub orice alta forma a actiunilor ori a partilor sociale ale societatilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entitati apartinand unei persoane nerezidente se pot face numai dupa achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende. Fac exceptie situatiile in care urmeaza sa se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol incheiat cu organele administratiei de stat, document din care sa rezulte obligativitatea achitarii acestor datorii, precum si tranzactiile efectuate pe piata de capital.
(2) Oficiul registrului comertului este obligat ca la operarea oricarei modificari de natura celei prevazute la alin. (1) sa solicite dovada eliberata de organele fiscale teritoriale, din care sa rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul incheiat cu organele administratiei de stat, in cazul in care se preiau aceste obligatii fiscale.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) constituie infractiune pentru administratorul societatii sau reprezentantul legal, dupa caz, precum si pentru emitentul certificatului de mentiuni si se pedepseste potrivit legii penale. "

Oare acesta este articolul salvator in baza caruia ar putea face o contestatie?
Am mai gasit si o propunere legislativa nr.649/2003 in care art.30 este modificat, dar n-am mai gasit-o in monitorul oficial.
Ce parere aveti, ce ar trebui sa faca?Are dreptate cand sustine ca este nevinovat?
Daca puteti sa ne ajutati cu sfaturi sau link-uri utile si nu trimiteri de genul ,,Consulta un jurist/avocat!"
Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: carmen.19 , utilizator 16:04, 27 Aprilie 2009
Lucrurile stau asa cum le-am descris.Nu am minimalizat si nici n-am exagerat deloc.Ce rost avea?
Si mie mi se pare ciudata treaba, dar la noi in Harghita multe lucruri decurg cu totul altfel decat in alte judete.
In fine, ideea e ca omul ar vrea sa stie daca se poate apara singur sau are nevoie de un avocat?Ce parere aveti?
Problema se pune asa deoarece nu sta prea bine cu banii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa vand o firma cu datorii valy75 valy75 vreau sa vand un srl cu datorii la terti si la stat, dupa predarea activului si pasivului societatii, daca noul actionar nu plateste datoriile preluate mai put ... (vezi toată discuția)
Cesionare srl cu datorii la buget danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: SRL-ul cu cu unic asociat si unic actionar, fara salariati, este infiintata in trimestrul 3 - 2010, nu are activitate pana ... (vezi toată discuția)
Predare firma oana-iulia oana-iulia As dorii sa predau firma pe care o detin prin Reg Com unei alte persoane.problema este ca pe firma o sa vina de plata o anumita suma TVA Vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)