avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract chirie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract chirie

Buna ziua
Doresc sa deschid un second hand intr-un spatiu care apartine tatalui meu. Pentru asta ma voi inregistra ca intreprindere individuala si voi avea nevoie si de un contract de comodat cu tatal meu, pentru acel spatiu. Tatal meu mai are incheiat un contract de chirie pentru acest spatiu, cu un chirias, care a plecat in Franta fara ca noi sa stim si fara a rezilia contractul.
Intrebarea mea este:
Pot incheia contractul de comodat cu tatal meu, pentru a-mi incepe afacerea, avand in vedere ca pentru acel spatiu tata mai are inca activ un contract de chirie?
Si daca nu, cum putem rezilia acel contract de chirie? Cei de la Administratia Financiara spun ca nu se poate rezilia unilateral, ceea ce mi se pare o prostie! Are chiriasul mai multe derepturi decat proprietarul? Respectiva doamna poate nu se mai intoarce niciodata din Franta! Iar noi vom ramane sa platim impozit pe o chirie pe care nu o mai incasam, toata viata? Mi se pare aberant!
De asemenea ati putea sa-mi spuneti ce obligatii am din punct de vedere sanitar veterinar, al protectiei mediului, protectiei impotriva incendiului? Ce reglementari exista in acest sens sau unde ma pot interesa?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 10:21, 11 Martie 2014
Buna ziua,

Intrucat schimbarile in legislatia societatilor comerciale prezentate in Ordinul A.N.A.F. nr. 108/2012 va obliga sa indepliniti anumite conditii legale, inregistrarea mai multor firme in acelasi spatiu este practic imposibila, deoarece organele competente verifica si sanctioneaza acest lucru.

Cat priveste rezilierea contractului de inchiriere deja existent, trebuie analizat contractul respectiv pt. a vedea daca exista o clauza care consfinteste posibilitatea aceasta, spre exemplu, pt. neplata chiriei la termen sau poate contractul a ajuns deja la termen, etc...

Referitor la obligatiile enumerate de dvoastra, majoritatea dintre acestea sunt asumate de reprezentantul legal al societatii (dvoastra probabil) printr-o declaratie inregistrata la Registrul comertului odata cu infiintarea societatii.

Multumesc.


Conform art 1552 C Civ, Rezoluţiunea unilaterală

(1) Rezoluţiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părţile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligaţia în termenul fixat prin punerea în întârziere.

(2) Declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere trebuie făcută în termenul de prescripţie prevăzut de lege pentru acţiunea corespunzătoare acestora.

(3) În toate cazurile, declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere se înscrie în cartea funciară ori, după caz, în alte registre publice, pentru a fi opozabilă terţilor.

(4) Declaraţia de rezoluţiune este irevocabilă de la data comunicării ei către debitor sau, după caz, de la data expirării termenului prevăzut la alin. (1).

Asadar rezilierea unilaterala poate interveni si in virtutea legii nu numai in cazul in care partile au prevazut aceasta in contract. Trebuie doar sa il puneti in intarziere cu privire la neexecutarea contractului si apoi sa notificati rezilierea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiunea unilaterala Carmen Faur Carmen Faur Art. 1552 alin . 2 C.civ, prevede ca \\"Declaratia de rezolutiune sau de reziliere trebuie facuta in termenul de prescriptie prevazut de lege pentru actiunea ... (vezi toată discuția)
Imobil Robert882901 Robert882901 Am cumparat un ap rate dezvoltator,am dat avansul si am semnat antecontractul la notar fara sa ma consult cu cineva. Rezultatul: ap trebuia sa se predea in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu vs. declaraþie unilateralã de rezoluþiune / reziliere Patrick_ Patrick_ Pornind de la prevederile art. 1552 - NCC și de la un articol scris de un avocat asociat al unei prestigioase case de avocatură bucureștene, vă ... (vezi toată discuția)