avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz primire dosar somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz primire dosar somaj

Bună ziua,

Am fost concediată în urma insolvenţei, decizie trimisă de către administratorul judiciar, în baza articolului 86 al.6 din Legea 85/2006 coroborat cu art.55 lit.c. AOJFM Timis refuză primirea dosarului pentru şomaj pe motiv că decizia de desfacerea contractului de muncă trebuie să fie conform art.65 al.1 din coul muncii.

Ce e de făcut?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:08, 12 Martie 2014
1. - AJOFM are dreptate pentru ca administratorul judiciar nu a intocmit corect decizia de concediere.
- Art.55, lit.c) din Codul muncii nu este un articol cu care se inceteaza un contract individual de munca (CIM).

2. - Acest articol spune:

Art. 55
...
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

- Unul din cazuri este concedierea prin desfiintarea postului (ca urmare a insolventei) si , deci, trebuia sa fiti concediata cu art. 65 din Codul muncii


2. Art. 86(6) din Legea 85/2006 trebuia coroborat cu art. 65 din Codul muncii.

3. Mergeti la administratorul judiciar sa modifice decizia de concediere.
Mulţumesc pentru răspuns.
Va fi cam greu având în vedere că administratorul e la Cluj...
Totuşi, o adnotare la art.55 zice că între cazurile care se pot încadra la lit. c) a art. 55 din Codul muncii poate fi menţionat şi cazul stipulat de art. 86 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. E o adnotare pe care am luat-o de pe site, cred că nu e pusă acolo de către necunoscători...
[ link extern ]

Oricum, tocmai am primit o adresă de la administratorul judiciar către AJOFM care spune printre altele :
"Având în vedere aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art.86(6) din Legea nr.85/2006, coroborat cu art.55 lit.(c), din Codul Muncii, raportat la prevederile art.65 alin.1 din acelaşi act normativ, am decis, şi vă solicităm să luaţi act de încetarea Contractului Individual de Muncă din motive neimputabile a următorilor salariaţi..."

Credeţi că asta va rezolva situaţia?
Multumesc.
Acum am realizat ceva: decizia de încetare a contractului de munca este de fapt adresata de administratorul judiciar către firma la care lucrez, nicidecum către mine personal. Raporturile de muncă sunt între firmă şi angajat, compania trebuie sa-mi emită decizia, nu-i aşa?
Se poate considera că, de fapt, eu nu am încetat raporturile de muncă??
1. Nu cred ca va rezolva deoarece chiar lichidatoprul recunoste in scrisoarea catre AJOFM ca trebuie facuta raportarea la art.65 din Codul muncii.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;


4. In cele de mai sus nu se arata ca motiv de incetare a raporturilor de munca nici art.55, lit.c) din Codul muncii si nici art.86(6) din Legea 85/2006.

5. - Daca a fost numit un lichidator judiciar acesta se ocupa de problemele administrative ale firmei, inclusiv de emiterea decizilor de concediere.
- Decizia de concediere u este o scrisoare si nu poate fi adresata unei angajatorului ci este emisa de acesta (prin lichidatorul judiciar) si este inmanata salariatului concediat.

Alte discuții în legătură

Revenire din c.c.c. - firma in faliment alinapene alinapene Peste doua saptamani ar trebui sa revina din concediu crestere copil o salariata la o firma care se afla in faliment. Imi spuneti, va rog, cum trebuie procedat ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractelor de munca in cazul unei firme aflate in insolventa corina.trandafir corina.trandafir Cum se inceteaza contractele de munca ale angajatilor la o firma care se afla in insolventa si are un administrator judiciar Am citit legea 85/2006 si din ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic dana-iulia dana-iulia Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: pe data de 18.02.2013 mi se termina concediul de crestere copil, iar firma la care am lucrat a intrat in insolventa ... (vezi toată discuția)