avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Respingerea cererii de acordare a pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Respingerea cererii de acordare a pensiei

Buna seara!Tatalui meu i s-a respins dosarul de pensionare deoarece nu i s-a luat in considerare grupa a doua de munca. Dosarul contine adeverinta eliberata de lichidator dar nu si hotararea consiliului de administratie prin care s-a acordat grupa ( a lucrat ca sofer ). Adeverinta a intocmit-o in baza statelor de plata detinute in arhiva , dar care nu sunt luate in considerare ca dovezi la Casa de Pensii ,cu toate ca din ele rezulta clar ca s-a platit CAS pt grupa a doua. Mai pot face ceva in aceasta situatie? Mai detine vreo institutie acea hotarare sau a existat doar in arhiva firmei? Daca dau in judecata Casa de pensii am vreo sansa de castig?
Cel mai recent răspuns: lumi88 , utilizator 17:06, 21 Martie 2014
Ca sa fiti sigura de raspunsul primit, trebuie sa il primiti in scris, ca raspuns la o solicitare a dvs. tot in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Cand se pune problema sa raspunzi in scris la o solicitare scrisa, responsabilitatea este alta. Ceva scris, obliga pe cel care da raspunsul sa caute mai intai si apoi sa scrie.
Aceste documente trebuie sa se gaseasca si in arhiva sindicatului din firma respectiva, respectiv la arhivele nationale (predata separat de cea a firmei) sau la confederatia sindicala de care apartinea sindicatul din cadrul firmei. Astfel de documente se emiteau in urma negocierii intre sindicat si patronat.
La ITM se pot regasi documente care sa nominalizeze locurile de munca/ posturile de lucru incadrate in grupe de munca si numar total de lucratori incadrati pe locuri de munca, in grupe de munca. Decizia de nominalizare lucratori pe locuri de munca/ posturi de lucru incadrate in grupa de munca nu era obligatoriu sa se trimita la ITM, era doar responsabilitatea angajatorului in urma negocierii cu sindicatul/ reprezentantii salariatilor.
Exista o cale lunga, care nu asigura succesul demersului facut. Nu este obligatoriu ca actiunea dvs. sa fie admisa de catre instanata de judecata, in conditiile in care anterior deschiderii actiunii in instanta este nevoie si de mediere.
Un document scris, in care se mentioneaza negru pe alb, citez: ".....arhiva a fost aruncata si s-a mai putut recupera doar o parte ... " poate fi un document care sa sustina o eventuala chemare in judecata de catre dvs. a lichidatorului/ semnatarulului raspunsului/ firmei unde a lucrat tatal dvs., pentru a solicita ca daune materiale - diferenta de pensie lunara x numar de ani. In instanta puteti propune ca martori, colegi de-ai tatalui dvs. care au beneficiat de grupa de munca/ au prezentat decizia de nominalizare la casa de pensii, respectiv fosti angajati ai firmei/ responsabili sindicali, care pot prezenta detalii in instanta referitoare la intocmirea acestor documente. Instanta poate decide.
Va multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incadrare grupa a ii-a de munca maresflorea maresflorea In perioada 1973-1981 am lucrat ca zetar la tipografia Buletinul Oficial. In anul 1985 tipografia se desfiinteaza personalul (inclusiv arhiva) fiind mutat la ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare pentru grupa i si ii de munca farcas gheorghe farcas gheorghe Buna ziua! Am inregistrate in carte de munca doua insemari privind perioada cat am lucrat in grupa I de munca si grupa II de munca si temeiul legal al ... (vezi toată discuția)
Grupa a-ii-a?! meserie strungar - intreprinderea de ventilatoare elena20152015 elena20152015 Buna ziua, Am o situatie mai dificila privind pensionarea tatalui meu, el are 55 de ani,sufera de diabet si doreste sa se pensioneze, insa nu pe caz de ... (vezi toată discuția)