avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie incadrare grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie incadrare grupa a II-a de munca

In perioada 1973-1981 am lucrat ca zetar la tipografia Buletinul Oficial. In anul 1985 tipografia se desfiinteaza personalul (inclusiv arhiva) fiind mutat la tipografia Filaret. Conform temeiului juridic - ordinul 50/90 pnctul 90 anexa 2 culegatorul manual (zetar) este incadrat in grupa a II-a de munca. Am solicitat adeverinta de vechime necesara Dosar pensionare si mi-a fost eliberata dar fara a se specifica incadrarea in grupa a II-a de munca spunandumi-se ca nu gasesc Decizia de incadrare in grupa a II-a. Cei 8 ani lucrati in grupa a II-a ar fi redus varsta de pensionare cu 1,5 ani? Ce ma sfatuiti sa fac?
Cu mult respect, astept ajutorul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:16, 6 Aprilie 2014
La data emiterii Ord. nr.50/ 1990, firmele trebuiau sa intocmeasca o documentatie si sa obtina un aviz de la ITM pentru incadrarea locurilor de munca/ posturilor de lucru/ activitatilor in grupa de munca. Simpla nominalizare a activitatilor/ meseriilor in anexele la ordin nu confereau automat grupa de munca.
Avizul de incadrare in grupa de munca se obtinea anual, pana in 2001, cand s-a modificat legislatia prin Legea pensiilor nr.19/ 2000.
In baza acestor avize fiecare firma emitea o decizie scris pentru nominalizarea lucratorilor care desfasurau activitati la locurile de munca pentru care s-a primit aviz ITM.
In carnetele de munca trebuiau facute mentiuni anuale, conform deciziei mentionate mai sus, care se emitea anual.
Documentele se intocmeau in urma unei negocieri intre sindicat si patronat.
Printre anexele la contractul colectiv de munca, intocmit anual era si o anexa cu beneficiarii de grupe de munca.
Solicitati in scris, firmei, cu nr. de inregistrare/ data, sa se emita adeverinta, inclusiv sa se nominalizeze grupa de munca conform modelului din anexa 14 la Legea nr. 263/ 2010. Motivul ca nu se gaseste decizia este problema angajatorului sa o rezolve, daca aceasta s-a emis. Firma sa motiveze in scris, de ce nu completeaza adeverinta corect.
In paralel cu decizia de nominalizare a lucratorilor in grupe de munca, firma trebuia sa plateasca CAS majorat si acest fapt sa se regaseasca in statele de plata.
In arhiva sindicatului ar trebui sa se regaseasca un exemplar din documentatia intocmita, inclusiv din contractul colectiv de munca.
La ITM ar trebui sa se regaseasca copii dupa avizele emise.
Insistati la firma, sa faca demersurile necesare pentru a procura documentele necesare.
Este posibil insa, ca documentele respective sa nu fi fost intocmite.
Daca ati lucrat 8 ani in grupa a II-a, reducerea de varsta este de 2 ani.
Daca ati deschide actiune in instanta, ar trebui sa aveti elemente care sa sustina punctul de vedere al dvs., ca ati beneficiat de grupa de munca. Documente ar putea fi: fluturasi de salariu, state de plata, ordine de plata catre casa de pensii pentru CAS majorat, anexe la contractul colectiv de munca, avize ITM, mentiuni in contractul individual de munca, decizii emise de firma, pentru nominalizarea dvs., ca persoana, in grupa de munca, mentiuni in carnetul de munca, martori.
Va multumesc mult pentru ajutor. Cu mult respect
O completare la raspunsul colegului meu:

Pentru o perioada de 8 ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%) reducerea varstei standard de pensionare este de 1 an si 6 luni (conform Legii 263/2010, art.55(1), lit.a), Tabelul nr.1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca pusa2mimi pusa2mimi Am o intrebare cel putin bizara: persoana X a lucrat in perioada 1986-1993 la o fabrica de utilaj greu, unde pe langa zgomotul infernal care era in hala se ... (vezi toată discuția)
Anestezie și terapie intensiva busubianca busubianca Bună seara, Am și eu o întrebare legată de persoanele care lucrează în cadrul secțiilor de anestezie și terapie intensivă medici, asistente, dacă ... (vezi toată discuția)
Probleme juridice legate de pensii crisanvasile crisanvasile Am facut o sesizare la Petrom-OMV ptr.eliberarea unei adeverinte precum ca am activat in cadrul acestei companii 35 ani in conditii deosebite de munca ... (vezi toată discuția)