Buna ziua,
Doresc sa va adresez si eu o intrebare:
Tatal meu a fost victima unui accident (de traseu ) de circulatie in dec.2013, cand se intorcea de la serviciu. Se afla de atunci in concediu medical. In cazul in care, se va ajunge la pensie de boala, cine are obligatia sa ii plateasca pensia? statul, firma la care lucreaza/lucra sau soferul vinovat? Primele zile a fost internat la urgenta,-accident- ,ulterior,pana in prezent figureaza cu boala obisnuita, prin trimitere de la medicul de familie.
Nu intentionam sa "ne razboim" cu soferul; nu ne-am mai confruntatcu astfel de probleme.
Multumiri pentru implicare si profesionalism!
Am observat ca in cazul accidentului spitalizarea nu este platita de CNAS. De ce apare acesta diferenta? pensia e platita de stat pe cand spitalizarea nu.
Pentru a fi declarat accident de traseu, evenimentul trebuie sa se incadreze in prevederile Legii ssm nr.319/ 2006, cu conditia ca respectivul eveniment rutier sa se fi produs pe traseul mentionat in fisa individuala de instructaj ssm si in perioada de timp, mentionata in aceeasi rubrica.
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art.30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
(2) În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi l), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile
prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie, în vigoare.
Daca a fost emis concediu medical de catre medicul de familie cu codul de boala, atunci evenimentul nu a fost inregistrat de catre firma ca AM, de traseu.
Sesizati in scris ITM despre evenimentul respectiv, cu nr. de inregistrare/ data, daca firma nu a inregistrat AM si sunt indeplinite conditiile legale.