avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am dat masina unui prieten stiind ca nu are permis. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am dat masina unui prieten stiind ca nu are permis. Care sunt urmarile?

Am incredintat masina unui prieten stind ca nu are permis.. nu sa intamplat nimic niciun accident doar ne-a oprit politia ca a taiat linia dubla continua, in declaratie am zis ca stiam ca nu are permis .. ma ajuta cineva ce pot risca eu ca propietar de masina ....?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:58, 16 Martie 2014
Un dosar penal .....
iedeia era daca risc suspendare de permis :) ca de dosar penal si amenda penala nu se mai poate discuta :))
Codul rutier Art. 86.


(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule In Romania se pedepseste cu Inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si persoana care Incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla In una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Rişti cazier murdar care durează până la moarte, ceea ce e mai grav. ªi dacă ai mai avut probleme cu legea penală, vii la puşcărie.
eugen68octavian a scris:

Rişti cazier murdar care durează până la moarte, ceea ce e mai grav. ªi dacă ai mai avut probleme cu legea penală, vii la puşcărie.


:=D>: L-ati incurajat si i-ati indicat si locul unde il asteptati!:O

Raspunsul era simplu, pentru amenda penala sau condamnare cu suspendare permisul de conducere nu se suspenda ci se anuleaza.

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal;
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă;
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Art. 335
(1) - Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) - Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) - Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2014
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare!ce se poate întâmpla dacă am fost prins fără permis ... Tudor2229 Tudor2229 Salutare!Ce se poate întâmpla dacă am fost prins fără permis de conducere, fiind înscris la școala de șoferi, cu examenul teoretic luat cu 25, urmând ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul strain cu itp expirat fara drept de circulatie in romania plus fals, uz de fal si dare de mita taut_m taut_m Buna ziua Am o foarte mare nelamurire. Am incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei pentru comiterea infractiunilor de: -conducerea unui autovehicul ... (vezi toată discuția)