avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Notificarea bancii catre debitor intrerupe termenul de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Notificarea bancii catre debitor intrerupe termenul de 3 ani de prescriptie extinctiva?

Buna ,
Am inchieiat un contract de overdraft- descoperire de cont- cu Banca cand eram salariat.In anul 2010 in luna august am fost disponibilizat.Din luna octombrie 2010 nu am achitat niciun ban , pentru ca nu am mai avut. Banca m-a sunat , mi-a trimis notificari.Precizez ca in tot acest timp nu am avut conturi bancare si nici bunuri mobile sau imobile , chiar nici salariu.Aceste notificari au fost trimise prin posta dar nu am semnat de ele. intrebarea mea este aceste notificari au intrerupt prescriptia ? Creanta bancii e prescrisa sau nu ?
Si mai ales daca s-ar fi prescris, la ce data a intervenit prescriptia ?
De asemeni daca dupa data prescrierii pot avea in proprietate bunuri sau imi pot deschide un cont bancar fara teama de a fi executat?
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ramses2 , utilizator 16:07, 12 Martie 2014
Inteleg ca doriti sa va sustrageti de la obligatia catre BANCA
Nu prea este onorant si nici legal, moral, social ...
Dupa cum spuneti inteleg ca sunteti la curent cu Notificarile Bancii BP, astfel, chiar daca nu ati semnat (ati refuzat semnarea) de luare la cunostinta, situatia ca ulterior, in termenul de 30 de zile nu ati luat la cunostiinta, in conditiile in care exista dovada legala de parcurgere a procedurii de comunicare, nu constituie temei legal care sa conduca la eventuala anulare a situatiei (prin prescriptie), astfel ca banca poate face dovada ca a urmarit procedura legala si poate declansa (daca nu a facut-o deja) procedeele legale de recuperare a prejudiciului pe care l-ati provocat.
Probabil ca dosarul a fost inaintat de catre banca la autoritatea fiscala unde aveti domiciliu si deja figurati la debite ce trebuiesc recuperate.
Care este suma totala pe care o datorati ?
Oricum, cumva, chiar daca nu sunteti proprietar de bunuri imobile ori mobile, sau daca aveti ori nu conturi bancare, va trebui cumva sa rezolvati situatia existenta.
Oricand, dupa cum doriti si functie de posibilitati puteti deveni titular de proprietati si de conturi bancare.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Probabil ca dosarul a fost inaintat de catre banca la autoritatea fiscala unde aveti domiciliu si deja figurati la debite ce trebuiesc recuperate.


Ce legatura are banca cu autoritatea fiscala ?

@ramses, nu era necesar sa semnati notificarea, banca are dovada ca a trimis la adresa la care sunteti inregistrat la ei.
Implinirea termnului de prescriptie o constata doar instanta daca veti face contestatie la executare invocand acest motiv.
Termenul de 3 ani curge de la data scadentei si conteaza sa nu fie intrerupt de acte de executare.
Nu riscati sa cumparati bunuri.. din ce ziceti, nici nu aveti cu ce, daca aveati, v-ati fi platit datoria, nu ?


owerdraft este echivalentul unei garantii din partea societatii . pentru owerdraft , raspunzatoare este si societatea care a acceptat cererea dumneavoastra. banca poate sa solicite plata restantelor de la societate.

de datorie nu scapa nimeni niciodata , mai devreme sau mai tarziu tot o veti plati , prin poprire, executare sau ...de buna voie.
minione a scris:

owerdraft este echivalentul unei garantii din partea societatii . pentru owerdraft , raspunzatoare este si societatea care a acceptat cererea dumneavoastra. banca poate sa solicite plata restantelor de la societate.


In primul rand nu am auzit de termenul de owerdraft - se pronunta ouardraft?
In cazul unui descoperit de cont - overdraft, NICIODATA societatea nu garanteaza acest credit. Societatea are obligatia de a vira salariul in contul/pe cardul pe care s-a facut overdraftul si de a anunta banca daca salariatul pleaca din cadrul societatii. Chiar si in cazul in care societatea uita sa notifice plecarea salariatului , nu raspunde pentru partea de descoperit neachitata. Singurul care raspunde este salariatul.


Multumesc gi-jane 2 pt raspuns.
Insa daca observati este vorba de o notificare a bancii care ar putea intrerupe prescriptia extinctiva ( dupa unele pareri ); notificarea este un act de procedura civil, iar comunicarea actelor de procedura se face potrivit reglementarilor vechiului Cod de Procedura Civila, in care pe la art 86 alin.3 se arara ca : In cazul in care comunicarea potrivit alin 1nu este posibila, aceasta se face prin posta, cu scrisoare recomandata cu dovada de primire ( adica semnatura mea ! ).sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.Dupa noul Cod de Procedura Civila comunicarea actelor de procedura avand o reglementare diferentiata fata de vechiul cod.
In ceea ce priveste intreruperea prescriptiei extictive aceasta in baza art. 16 din Decretul nr. 167/1958 actul normativ aplicabil la data scadentei datoriei - anul 2010, precizeaza care sunt cazurile in care se intrerupe prescriptia :
- recunoasterea datoriei de catre cel in folosul caruia curge prescriptia, cererea de chemare in judecata si actul incepator de executare.
Intrebarea mea se referea la aspectul daca notificarea este un act incepator de executare in acceptiunea Decretului nr. 167/1958.Am inteles din exprimarea dvs. ca numai actele de executare ar fi fi in masura sa intrerupa prescriptia. Va multumesc pt amabilitate de a-mi raspunde si timpul acordat.

Alte discuții în legătură

Prescriere datorii madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! In situati in care am o factura de la un furnizor(eu fiind srl)din anul 2008 neachitata,se poate considera prescrisa?Avand in vedere ca temenul ... (vezi toată discuția)
Firma recuperare ducubc ducubc ce se poate intampla cu cu un credit de consum luat in decembrie 2005 achitat partial, m-am saturat de 3 ani de telefoane de la o firma de recuperare! (vezi toată discuția)
Prescriptie credit siri2014 siri2014 In decembrie 2007 am incheiat un credit nevoi personale cu rate pe 10 ani. In ianuarie 2009 dupa pierderea locului de munca am imcetat sa mai efectuez plati. ... (vezi toată discuția)