avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trecerea frontierei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trecerea frontierei

Am o curiozitate,am vazut procese in care s-a admis domiciliul copilului la o adresa din afara tarii,autoritate parinteasca exercitata in comun,cum poate parintele rezident sa treaca frontiera dc nu are un acord al celuilalt parinte,dar exista o hotarare judecatoreasca prin care se stabileste dom copilului in alta tara.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
alexa_sidorencu, utilizator
Oare nu este aici o hiba a sisitemului?este dreptul copilului de a locui cu mama sa,drept stabilit prin hotarare jedecatoreasca,recunoscut si garantat,atat de legislatia nationala in domeniu promovarii drepturilor copilului cat si de conventia europeana a Drepturilor Omului(art.8),nu ar mai putea fi exercitat si ar deveni lipsit de continut in situatia in care minorul nu s-ar putea deplasa la locuinta mamei sale din strainatate,in lipsa acordului dat de tata in acest sens.
Eu sper ca la un moment dat sa se dea si o lege prin care aceasta hotarare sa suplineasca si acordul la trecerea frontierei.....e prea greoaie procedura,adica dupa un proces de stabilire dom minor in strainatate sa urmeze un altul pt suplinire acord la tecerea frontierei,s-ar putea intinde pe 2-3 ani....in timpul asta....unde sta mama,unde sta copilul?cum isi mentine serv acolo?situatiile concrete vb de la sine,ar trebui facut ceva in privinta asta...:(
Nu vad vreo hiba.. se fac cereri in instanta incomplete, cel ce cere nu are in vedere si legea 248/2005- conditiile de iesire din tara pt minor ( cer numai mancarea, nu cer si furculita, iar instanta nu iti da fara sa ii ceri). Cei de la frontiera si cei de la pasapoarte au pretentia ca pt pasaport sa ai acord sau hotarare de la instanta si de la frontiera la fel. Daca ai in vedere asta de la bun inceput, cand redactezi cererea pt domiciliu, scrii doua vb si de conditiile de calatorie si instanta se pronunta intr-un rand si asupra lor.. nu e greu de scris cand stabileste domiciliul in tara x sa scrie si ca i se permite sa faca pt a pleca catre domiciliul respectiv si pasaport si va avea permisiunea sa iasa din tara inspre domiciliul stabilit.
De aia cred ca o poate rezolva cu cerere de completare sau lamurire dispozitiv ( functie de cum a facut cererea initial). O va rezolva in doua saptamani.
Daca instanta respinge cererea ( ceea ce nu cred pt ca e lipsit de sens sa te judeci o data sa stabilesti un drept si apoi sa ti se dea si mijlocul in realizarea dreptului) si se pune problema unui acord dat de celalalt parinte, acord pe care parintele nu-l da desi domiciliul copilului e in strainatate, cred ca se poate spune ca parintele il retine fara drept , ceea ce indreptateste parintele la care locuieste copilul sa depuna plangere penala pt nerespectarea masurilor de incredintare ale minorului.
Art. 379

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.





Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
gi-jane2, moderator
De acord cu colega, exista lege, dar daca partile nu o folosesc...
Sunt instante care lamuresc aceste aspecte din oficiu, altele nu; se dispune, de exemplu, ca acordul pentru iesirea minorului din Romania cu destinatia domiciliul sau (Olanda, Italia, bla-bla) este substituit prin hotarare. Unele instante uita de pasaport, altele nu; unele parti uita de pasaport, altele nu.
Se detaliaza mai mult sau mai putin, depinde.
Faceti o cerere completare/lamurire, aveti temei legal.

A-l retine inseamna a-l tine personal, nu a nu-i permite sa iasa din tara...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz acord pentru pasaport minor george12345 george12345 buna ziua, cum se poate da in judecata un parinte, care nu e de acord cu plecarea din tara ( in vacante) a mamei cu fetita, si nici cu emiterea ... (vezi toată discuția)
Bună seara.in ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un ... Ana ionela Ana ionela Bună seara.In ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un copil minor,fiind divortata am hotărârea de divort in care copilul imi este încredințat? Vă ... (vezi toată discuția)
Art 379 - etape, urmari globalt globalt Buna ziua, In cazul in care eu, ca si tata, depun o plangere penala impotriva mamei pentru retinerea copilului nostru, fara acordul meu, ce se intampla? A ... (vezi toată discuția)