As avea si eu nevoie de cateva sfaturi. In 2009 impreuna cu tatal meu mama mea fiind decedata am cumparat un apartament in valoare de 56.000 euro de la un dezvoltator imobiliar 10.000 euro platit din contul meu si 46.000 euro din contul tatalui. Eu sunt proprietar nud si tatal meu uzufructuant. Problema e ca eu am un frate din partea tatalui. Ma intereseaza ce putem face pentru ca fratele sa nu poata dupa decesul tatalui sa atace acest contract.
Contractul va ramane probabil, asta insa nu inseamna ca nu va trebui sa-in dati partea lui... in bani, nu in apartament. Depinde si de ce alte bunuri lasa tatal. Totusi, e o donatie evidenta, nu?
Nu prea este o donatie evidenta, motivul pentru care s-a procedat asa este ca banii respectivi au fost stransi impreuna cu mama mea, iar asta o pot dovedi doar cu martori pentru ca banii erau acasa, trebuia sa depun eu banii la banca si nu tata si era in regula, dar fiind foarte tanara tata a facut el acest lucru a virat banii de pe numele lui. Mai exista un apartament pe langa acesta care a fost al parintilor mei de unde tata ii va lasa partea lui asa cum i se cuvine. noi vrem ca doar acesta sa nu poata fi-i atacat. daca am scoate uzufructul acum mai poate fi-i atacat?
Nu exista sa nu poata fi atacat.
Din dovezi, e o donatie. Nu stiu daca exista certificat de mostenitor dupa mama dv. privind acei bani, nu stim ca si fratele a primit o parte...
Nu conteaza ca scoateti uzufructul sau nu.
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.
Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager poate fi calificat drept donatie deghizata.
Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).
Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.
Fratele dvs .poate fi despagubit, pentru cota -parte din dreptul de proprietate.
Nici eu cat nici tatal meu nu stim nimic despre fratele meu, el nu a fost prezent in viata noastra, deci nici nu am cum sa il despagubesc. Noi ne gandeam sa ii restitui tatalui meu banii respectivi printr-un contract notarial. Se poate acest lucru?
Mostenire
ionel_david
buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)