avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract uzufruct

Buna ziua,

As avea si eu nevoie de cateva sfaturi. In 2009 impreuna cu tatal meu mama mea fiind decedata am cumparat un apartament in valoare de 56.000 euro de la un dezvoltator imobiliar 10.000 euro platit din contul meu si 46.000 euro din contul tatalui. Eu sunt proprietar nud si tatal meu uzufructuant. Problema e ca eu am un frate din partea tatalui. Ma intereseaza ce putem face pentru ca fratele sa nu poata dupa decesul tatalui sa atace acest contract.

Cu stima,
Maria

Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 09:37, 14 Martie 2014
Contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager poate fi calificat drept donatie deghizata.

Ioana, nu e cazul, sunt doi oameni care au cumparat de la un dezvoltator, i-au platit banii, lucru verificabil, nu e nicio donatie.
Cred ca trebuie vazut actul acela totusi pentru a vedea cum poate fi interpretata suma de 46000 de euro. Poate discutam despre o plata a uzufructului, o fi viager?... nu stiu. Oricum, tatal a dat niste bani si a obtinut efectiv ceva pentru el, deci si donatia celor 46000 e discutabila.

La o prima vedere, e donatie, dar trebuie vazuta situatia partilor contractului, locativa, financiara, cauza actului etc.
Cat despre frate, ba spuneti ca nu vreti sa atace actul, ba ca nu stiti unde e. Care e teama daca nu stiti de el?
Buna ziua,

Contractul e in felul urmator: Eu cumpar nuda proprietate si tata uzufructul viager. Apartamentul a costat 56.000 euro banii au fost virati prin banca 10.000 de la mine si 46.000 de la tata.

In ceea ce priveste fratele: el imi este frate doar in hartii, nici eu nici tata nu am stat niciodata de vorba cu el, ne cunoastem doar din vedere pana in 2006 am locuit in acelasi oras dar nici macar pe strada nu am vorbit niciodata nici eu si nici tata.
E simplu. Imprumutati 46.000 euro. Ii virati prin banca tatalui si faceti o hartie prin care sa rezulte ca ati returnat donatia tatalui. Acesta ii scoate si ii ... sau o puteti face in transe mai mici in decurs de cateva luni dar neaparat prin banca si sa pastrati extrasele de cont si ale dumneavoastra si ale tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager d_cristina23 d_cristina23 Buna Ziua! Am si eu o intrebare. Dupa moartea tatalui sotul meu, impreuna cu cei 2 frati si mama lui au mostenit de la tatal lor apartamentul in care au ... (vezi toată discuția)
Mostenire ionel_david ionel_david buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)