avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale contract suspendat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale contract suspendat

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie, daca se poate
In 2012 mi-a fost suspendat de angajator contractul de munca pentru ca au formulat impotriva mea plangere penala.In acest an s-a decis NUP iar angajatorul m-a repus in functia anterioara suspendarii contractului.
Ulterior deciziei, le-am solicitat sa imi plateasca toate drepturile conform art 52 alin 2 din Codul muncii. Printre acestea le-am solicitat plata salariului, compensarea in bani a bonurilor de masa si compensarea in bani a concediului de odihna de care trebuia sa beneficiez pe perioada suspendarii contractului.
Ei au dat partial curs solicitarilor mele, platindu-mi salariul si bonurile de masa, dar nu au vrut sa imi plateasca CO de care ar fi trebuit sa beneficiez pe perioada suspendarii, motivand ca, spre exemplu, pentru anul 2013 ei mi-au platit salariul (12 luni) si daca mi-ar fi platit si CO (21 zile|) ar fi insemnat sa imi plateasca 13 salarii.
Acum problema mea este urmatoarea: mi s-ar parea normal sa imi plateasca si zilele de concediu pentru ca eu nu am beneficiat de aceste zile din cauza lor, pentru ca ei au formulat acea plangere penala. In codul muncii (art 52, alin 2) este stipulat faptul ca trebuie sa mi se plateasca toate drepturile de care eu nu am beneficiat, printre aceste drepturi fiind si concediul de odihna.
De asemenea am facut o adresa la ITM prin care i-am intrebat acelasi lucru, insa raspunsul lor a fost evaziv, comunicandu-mi faptul ca daca am neclaritati, sa ma adresez instantelor de judecata. Acest raspuns m-a frapat, deoarece ITM este autoritatea competenta care ar fi trebuit sa imi dea un raspuns clar la aceasta solicitare.
Intrebarea mea este daca trebuiau sa imi plateasca aceste zile de CO.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: tefanitaa , utilizator 16:06, 12 Martie 2014
Dpmdv, trebuiau sa va plateasca CO dar nu si 12 salarii, ci doar 11 salarii. Fapt pentru care ati fi ajuns tot acolo cu socoteala. Acum, ma rog, la ambitie puteti sa ii dati in judecata si probabil se va stabili ca ei sa va plateasca CO, iar dvs. sa le inapoiati 1 salariu pe o luna.
Bafta!

P.S. mai mult, nici nu se compenseaza in bani CO (decat daca plecati din firma si nu v-ati luat CO), ...deci ar trebui sa returnati un salariu si sa efectuati CO
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
trandafir2, moderator
Am uitat sa specific faptul ca eu mi-am dat demisia dupa repunerea in functie si de aceea le-am solicitat compensarea in bani a CO.
Angajatorul mi-a spus ca daca as fi fost efectiv la munca si din varii motive nu as fi putut sa imi iau zilele de concediu, atunci mi-ar fi platit si 12 luni salariu si cele 21 zile de concediu.
Tocmai de aceea spuneam, ca nu a fost vina mea ca nu am putut sa fiu efectiv prezent, ci vina le apartine in totalitate lor, alegand sa formuleze acea plangere penala,desi stiau ca este nefondata.
Eu as fi putut foarte bine, daca nu imi suspendau contractul de munca, sa nu imi iau nici o zi de concediu in 2013 din diverse motive si in momentul in care plecam sa imi plateasca acele zile de concediu.
Stiu ca acum nu mai ai voie sa intrii in anul urmator cu mai multe zile de CO neefectuate din anul anterior, dar situatia pe care am expus-o nu este o situatie clasica ci este o situatie mai speciala.
tefanitaa a scris:

Am uitat sa specific faptul ca eu mi-am dat demisia dupa repunerea in functie si de aceea le-am solicitat compensarea in bani a CO.

Asta este alta situatie. Trebuie sa staruiti sa va plateasca CO cf art.146, (4)
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

tefanitaa a scris:
Stiu ca acum nu mai ai voie sa intrii in anul urmator cu mai multe zile de CO neefectuate din anul anterior, ...

In anumite conditii este voie (art.146.(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), efectuarea
concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
)
Acelasi lucru le-am spus si eu ca trebuie sa imi plateasca si cele 21 de zile de CO de care eu as fi beneficiat in 2013 (pe care as fi putut sa mi-l iau sau nu), dar ei mi-au spus ca nu este ok pentru ca pentru 2013 ei mi-au platit deja 12 luni salariu si nu au cum sa imi plateasca si cele 21 de zile pentru ca ar insemna sa imi plateasca 13 salarii cum ar veni, lucru ce mi se pare anormal, pentru ca zilele de concediu reprezinta un drept de care eu ar fi trebuit sa beneficiez daca nu aveam contractul suspendat
Intr-un fel angajatorul respectiv ar pute avea dreptate, insa este o neconcordanta .

Cele 12 salarii platite pot include si compensarea in bani a Co neefectuat. Este vorba doar de o rectificare in actele angajatorului.

Alte discuții în legătură

Raportarea zilelor de concediu Chriss14 Chriss14 Buna ziua. Am o problema cu fosta firma la care am lucrat. Am fost angajat pe perioada determinata de un an de zile, iar conform contractului aveam dreptul ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca pe perioada nedeterminata si lichidarea acestuia. I0ana89 I0ana89 As vrea sa stiu care sunt beneficiile angajatului ,la incetarea contractului de munca.Ce trebuie sa-i fie platit, daca acesta inceteaza raporturile de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si prenatal angelica82 angelica82 Buna ziua, Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de ... (vezi toată discuția)