Legea mai favorabila se aplica global? Adica daca judecatorul retine o prevedere mai favorabila pentru o infractiune dintr-o anumita lege toate celelalte prevederi trebuie sa i se aplice doar din acea lege indiferent daca sunt favorabile sau nu? Nu mi se pare corect. Am fost surprins ca intr-un dosar cu oameni de fotbal care au fost condamnati recent la unii li s-au aplicat codul penal vechi in intregime iar la altii codul nou in intregime. Nu li s-a aplicat pentru infractiunea X codul penal vechi mai favorabil si pentru infractiunea Y legea noua mai favorabila. Li s-a dat la unii si sporul obligatoriu din legea noua desi prevederile din legea veche erau mai favorabile. E normal asa ceva? Ce prevede legea de aplicare a legii mai favorabile?
judecatorul analizeaza dosarul , face condamnarile atat pe codul vechi cat si pe codul nou si care din situatii este mai favorabila pentru condamnat , o aplica.
Eu am inteles ca sunt judecatori cu opinii diferite. Unii sustin aplicarea legii favorabile global in timp ce altii sustin aplicarea legii favorabile pe institutii autonome. Am citit intr-un articol ca ICCJ a hotarat intr-o sedinta cu majoritate sa se aplice legea favorabila pe institutii autonome.
Nu cunosc sa se fi stabilit cert cum se va aplica legea penala mai favorabila dar ICCJ se poate pronunta pe acest aspect.
Este cu dus si intosr deoarece depinde care se considera ca este legea penala mai favorabila.
In cazu expus de dvs. datorita prescriptiei am inteles ca s-a ajuns la aceasta situatie juridica.
Eu inca nu ma grabesc sa finalizez procesele...pe legea penala mai favorabila deoarece este destul de imprevizibil rezultatul...si vedeti ce poate iesi...
Multi avocati au crezut ca totul va fi simplu...insa se poate observa ca este destul de complicat...
La art. 10 din legea de aplicare a codului penal spune ca:
"Tratamentul sanctionator al pluralitatii de infractiuni se aplica potrivit legii noi atunci cand cel putin una dintre infractiunile din structura pluralitatii a fost comisa sub legea noua, chiar daca pentru celelalte infractiuni pedeapsa a fost stabilita potrivit legii vechi, mai favorabile."
Acest articol nu lasa sa se inteleaga ca poti aplica spor obligatoriu numai daca macar una din infractiuni a fost comisa sub legea noua (nu judecata dupa legea noua, ci comisa sub legea noua)? In dosarul despre care vorbeam s-a aplicat spor obligatoriu la unii inculpati desi niciunul nu a comis vreo infractiune sub legea noua. Dupa parerea mea e nelegala aplicarea sporului obligatoriu conform art. 10 daca faptele au fost savarsite inainte de 1 februarie.
De asemenea nu lasa sa se inteleaga ca pentru unele infractiuni se poate aplica legea noua in timp ce pentru altele legea veche? Deci daca se savarseste o infractiune sub legea noua nu trebuie sa se aplice legea global, ci pentru infractiunile pentru care legea veche e mai favorabila se aplica legea veche, in timp ce pentru infractiunea noua se aplica doar legea noua. Asadar, acest articol nu lasa sa se inteleaga ca legea mai favorabila se aplica pe institutii autonome (cel putin in ceea ce priveste institutia infractiunii)? Si nu in mod global?
din punctul meu de vedere sunt situatii clar distincte atunci cand toate infractiunile inclusiv condamnarile sunt pe codul vechi , atunci cand infractiunile sunt savarsite pe codul vechi si judecata are loc pe codul nou , atunci cand sunt infractiuni atat pe vechiul cat si pe noul cod si atunci cand sunt doar infractiuni pe codul nou.
eu sunt de parere ca ar trebui sa se aplice ori codul vechi , ori codul nou la situatia expusa de dvs mai sus.
nu este normal sa se aplice pedeapsa pe nou pentru ca este mai mica si contopirea pe vechi pentru ca este mai favorabila.