avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indexarea salariala - drept individual sau colectiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indexarea salariala - drept individual sau colectiv?

Buna ziua! Am si eu o situatie in care as vrea o lamurire de la cineva avizat. In institutia in care lucrez nu s-a mai acordat indexarea salariala din 2008, desi CCM-ul de la nivelul institutiei prevedea acest lucru. Acum sindicatul reprezentativ a decis sa actioneze in instanta institutia pentru majorarea salariilor de baza cu indicii preturilor de consum si inflatia pentru anii 2008-2012. Problema e urmatoarea: fiecare angajat trebuie sa cotizeze individual la acest proces, pentru a vedea daca se castiga procesul sau nu. Ei spun ca marirea salariala nu se poate face ca drept castigat colectiv, ci individual. As vrea sa stiu daca intradevar asa se face, daca unii pot castiga si altii pot pierde procesul avand in vedere ca toti ne bazam pe acelasi CCM. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:44, 12 Martie 2014
Din 2008 -2009 -2010 dreptul la actiune este prescris, iar daca stau si ma gandesc bine probabil ca si 2011 si 2012 este prescris dreptul la actiune, daca instanta accepta ca sunt incidente prevederile art.268 alin.1 lit.e C.mun. , si anume:

Art. 268 C.m,un.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
....

Art. 28 din Legea nr.62/2011:
(1)Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
(2)În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres.
(3)În exercitarea atribuţiilor prevăzute de alin. (1) şi (2), organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrisuri forsyte forsyte Cum trebuie sa demonstrez calitatea de membru de sindicat instantei fara a apela la serviciul de resurse umane ? Sunt lider de sindicat si mi se cere acest ... (vezi toată discuția)
Reprezentare sindicala in instanta ? enco enco In ce masura poate o federatie sindicala sa se implice in reprezentarea in instanta a unui membru de sindicat al unui sindicat component? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi banesti stelarman stelarman poate un sindicat sa ii reprezinte in instanta si pe cei care nu sunt membrii de sindicat.? Daca da, in ce conditii? (vezi toată discuția)