avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,
Situatie: D-na X, prietena de familie, lasa mostenire (prin testament autentic), personei Y un imobil.
D-na X nu are rude rezervatare (parinti, copii, nepoti). Are doar un frate care are copii si nepoti.

Singura ingrijorare este ca d-na X a fost operata si i s-a extirpat o tumoare care afecta creierul. Dupa operatie a ramas partial imobilizata insa in deplinatatea facultatilor mintale. Isi poate exprima dorinta in mod coerent, asadar poate face in continuare alegeri in a-si gestiona averea.
Testamentul autentic a fost facut in tara. Acum, d-na doreste sa fie revocat (la Consulatul tarii in care d-na locuieste (avand dubla cetatenie) am inteles ca se poate face revocarea) pt a fi scos din testament fratele acesteia care a abuzat de increderea dansei si a transferat o suma importanta de bani din contul d-nei, cont pe care il gestiona detinand o procura legala, in contul sau....
Daca d-na revoca testamentul la Consulatul Ro din tara respectiva...este obligata sa declare tarii respective averile detinute in Ro?
Care sunt sansele ca acest frate sa atace testamentul d-nei? Se poate viza in vreun fel deplinatatea facultatilor mintale atata timp cat testamentul este olograf (fiind paralizata, scrisul este afectat)? Poate pe motiv ca a suferit o operatie pe creier (desi a fost intocmit un nou testament dupa operatie).
Dar in cazul in care testamentul este olograf (noul testament)?
In cazul unui testament olograf...cine se va ocupa de autenticitatea acestuia in cazul in care fratele il contesta?

Ce solutie poate fi gasita in a intocmai un nou testament autentic in cazul in care d-na nu poate calatori inapoi in tara si nu doreste sa isi declare averile in tara in care se afla acum?
Ma intereseaza mult raspunsul la ultima intrebare, caci dorim ca lucrurile sa fie cat se poate de ok dpdv legal. (Insa fara ca dansa sa fie nevoita sa isi declare averile din Ro in cealalta tara).
Cel mai recent răspuns: Josephine_Morrani , utilizator 09:50, 26 Ianuarie 2015
Acum nu stiu daca doamna e transportabila. In mod normal, se poate duce la consulatul Romaniei sa faca un nou testament prin care sa lase universalitatea bunurilor sale unui alt legatar (beneficiar). Nu trebuie sa declare averea sa in aceste conditii.

Daca vrea sa stea linistita atunci ar trebui sa ia un certificat medico legal cum ca e in deplinatatea facultatilor mintale.
Multumesc. D-na ar dori sa revina in tara printr-o calatorie cu masina. S-ar putea sa nu i se dea voie sa circule cu avionul. Este transportabila in masura in care are insotitor, suferind de semi-pareza.
Ar putea face un nou testament la Consulat insa avearea sa este impartita pt imobilele din Ro. De aceea am intrebat daca este nevoie sa le declare. Noul testament va exclude persoane Z.

La celelalte intrebari are cineva disponibilitatea de a raspunde?
Va multumesc.
Nu trebuie să se refere în cuprinsul testamentului la alte bunuri decît acela pe care vrea sa-l lase lui Y. Restul averii va urma calea moştenirii legale, dacă nu doreşte să o lase prin testament cuiva anume.

Nimic nu o obligă să cuprindă toate legatele în acelaşi testament. Poate face un testament pentru bunurile din România, altul pentru bunurile din ţara în care s-a stabilit, după cum poate face cîte un testament pentru fiecare bun în parte.

Testamentul autentic are avantajul că notarul (sau persoana desemnată să autentifice actul) atestă în cuprinsul încheierii de autentificare existenţa discernămîntului testatorului la momentul la care consimte la autentificare. În plus, aşa cum sugera vladfesan, nimic nu o împiedică să depună la dosar un act medical care atestă existenţa discernămîntului la acea dată, act pe care, eventual, îl poate lăsa în păstrare persoanei în favoarea căreia a întocmit testamentul.

În cazul în care moştenitorii legali vor ataca testamentul (invocînd nulitatea pentru lipsa discernămîntului), va fi obligaţia lor să dovedească ceea ce afirmă, în contradictoriu cu beneficiarul testamentului, acesta din urmă avînd posibilitatea să depună la dosar actul medical doveditor.
Corect! Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin pentru a va informa ca testamentul s-a finalizat cu succes. :) (castigul de partea legatarului si cobditiile testamentului respectate intocmai).
Va multumesc pentru implicare si timpul acordat acestui subiect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ENGFULL ENGFULL cineva m-a rugat sa-i fac un \"proiect \" de testament .... totul in favoarea unicului copil testamentul urmeaza sa fie autentic dar ... pana ... (vezi toată discuția)
Testament alina1234545 alina1234545 Buna ziua, numele meu este Alina si va cer un sfat in legatura cu un testament: "' X "" este vaduv, si are 3 copii, 2 copii "" A si B"" din prima ... (vezi toată discuția)
Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)