Buna ziua.
Rugamintea mea este daca puteti sa-mi furnizati legea / litera /articol unde scrie exact ce perioada trebuie muncita din urma, cu sau fara continuitate (adica cele 12 luni din 24 luni trebuie cu continuitate sau pot fi oricand si cu pauze in cele 24 de luni ? - dupa cum mi-ati mai raspuns aici pe forum ...).
Ma lovesc de aceasta problema la actualul loc de munca, unde cineva din conducere "nu doreste sa-mi acorde somajul" pe motiv ca nu am suficienta perioada lucrata la ei.
Eu am plecat acum 4 luni de la alta firma care s-a inchis cu preaviz 20 zile, am stopat preaevizul cu data de 21 si aprobare de incetare a activitatii in data de 22 "cu acordul partilor" si apoi tot cu 22 m-am angajat la noua firma, unde am 4 luni vechime .. si cred ca domni doresc sa-mi inchida situatia contabila si cu aproximativ o luna mai putin ... am asa o banuiala cat se poate de reala ... si aucm sunt la faza in care astept documentele de "somaj" dar ei m-au comunicat verbal poti sta acasa de lunea viitoare (ceea ce am si facut) ca imi vor trimite pe email hartiile dar cu demisie ... iar directorul nu mai raspunde la tel. ... sa fie o coincidenta ? (desi acesta fusese de acord sa ma trimita in somaj) ...
Am inteles ca se poate face o plangere la ITM ... Sau daca nu-mi convine ce scriu astia ca perioada lucrata in demisie ce pot face ? Sau daca ramane cu demisie i-as putea obliga sa-mia corde concediere cu somaj ?
Practic din cate am intrebat eu - am dreptul la somaj, chiar am vb si la ITM si nu vedeau nici o problema de genul perioadei si ca nu intereseaza pe actualul angajator ce vechime am eu.
Ce se poate face cand un astfel de angajator imi "ingradeste / interzice" acest drept ca asa vrea el ?
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume : Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj .
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie, cu acordul partilor, desfacere disciplinara a c.i.m. etc. exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.
2. Nimeni nu poate obliga pe angajator sa va inceteze c.i.m. , astfel incat sa puteti beneficia de somaj.
Cred ca se inseala cei care va recomanda sa faceti sesizare la ITM pe acest motiv , intrucat nu exista nicio obligatie in acest sens in sarcina angajatorului , astfel incat sa fie sesizata aceasta institutie sau AJOFM-ul.
Trebuie sa aveti in ultimele 24 luni 12 luni lucrate (cumulate,nu fara intrerupere).Daca va dati demisia nu primiti somaj si nu il obliga nimeni pe angajator sa va inchida contractul cu art 65(1)
Surprinzator cum legea care trebuie sa protejeze persoanele in situatii de acest gen Nu ajuta cu nimic viitorul "somer" - SURPRINZATOR dar pacat ca este realitatea romanilor - lege facuta special pentru a pedepsii angajatii dupa bunul plac al angajatorului - mie personal mi se pare absurda aceasta LEGE.
Deci am perioada de cotizare am nr de ore .. intrunesc toate conditiile in afara de bunavointa Angajatorului - care pur si simplu nu doreste sa acorde acest beneficiu.
Mentionez ca din partea acestui nu reprezinta o problema sa ma concedieze cu decizie de somaj dar pur si simplu nu vrea mai ales ca in maxim 2 luni inchide agentia respectiva ...
si daca insista sa semnez demisie cu 3 luni in loc de 4 ? nu il pot da in judecata ? eu am cum sa demonstrez ca lucram si la sf lunii 4 am documente legale - nu cred ca se asteapta la asa ceva si dupa 5 ani de judecata sigur voi castiga (ma rog daca avem incredere deplina in justitie) !
Iar dupa 5 ani trebuie sa-mi plateasca si salariu pe toata aceasta perioada nu-i asa ?
Ca sa il concedieze pe respectivul cu drept de somaj (posibil pe restructurare din motive economice), :
1. Firma trebuie sa depuna destule acte la ITM si este plictisitor...
2. Apoi, trebuie sa-i ofere omului 2 salarii compensatorii minim (nici nu mai stiu care este minumul de salarii)!
3. Daca se intrunesc conditiile unei concedieri colective, cuantumul despagubirilor creste exponential.
Mai este nevoie de motive???
Somaj
constantin59
am fost angajat la data de 1 oct 2013 la un nou punct de lucru pe o perioada nedeterminata,iar la data de 1 mai 2014 acel punct de lucru se inchide din motive ... (vezi toată discuția)