avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, ce se poate face daca angajatorul nu doreste sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, ce se poate face daca angajatorul nu doreste sa ne trimita in somaj?

Buna ziua.
Rugamintea mea este daca puteti sa-mi furnizati legea / litera /articol unde scrie exact ce perioada trebuie muncita din urma, cu sau fara continuitate (adica cele 12 luni din 24 luni trebuie cu continuitate sau pot fi oricand si cu pauze in cele 24 de luni ? - dupa cum mi-ati mai raspuns aici pe forum ...).

Ma lovesc de aceasta problema la actualul loc de munca, unde cineva din conducere "nu doreste sa-mi acorde somajul" pe motiv ca nu am suficienta perioada lucrata la ei.

Eu am plecat acum 4 luni de la alta firma care s-a inchis cu preaviz 20 zile, am stopat preaevizul cu data de 21 si aprobare de incetare a activitatii in data de 22 "cu acordul partilor" si apoi tot cu 22 m-am angajat la noua firma, unde am 4 luni vechime .. si cred ca domni doresc sa-mi inchida situatia contabila si cu aproximativ o luna mai putin ... am asa o banuiala cat se poate de reala ... si aucm sunt la faza in care astept documentele de "somaj" dar ei m-au comunicat verbal poti sta acasa de lunea viitoare (ceea ce am si facut) ca imi vor trimite pe email hartiile dar cu demisie ... iar directorul nu mai raspunde la tel. ... sa fie o coincidenta ? (desi acesta fusese de acord sa ma trimita in somaj) ...

Am inteles ca se poate face o plangere la ITM ...
Sau daca nu-mi convine ce scriu astia ca perioada lucrata in demisie ce pot face ?
Sau daca ramane cu demisie i-as putea obliga sa-mia corde concediere cu somaj ?

Practic din cate am intrebat eu - am dreptul la somaj, chiar am vb si la ITM si nu vedeau nici o problema de genul perioadei si ca nu intereseaza pe actualul angajator ce vechime am eu.

Ce se poate face cand un astfel de angajator imi "ingradeste / interzice" acest drept ca asa vrea el ?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:23, 15 Martie 2014
predadan79 a scris:

2. Apoi, trebuie sa-i ofere omului 2 salarii compensatorii minim (nici nu mai stiu care este minumul de salarii)!
/quot]

Salarii compensatorii? Cum si mai ales de ce?
Pai majoritatea Contractelor de munca la nivel de ramura au asa ceva...
@ predadan79

1. Firma trebuie sa depuna destule acte la ITM si este plictisitor.

Nu se depune niciun act la ITM , incepand cu 01.01.2011. Totul se transmite rn REVISAL - in speta, incetarea c.i.m.

2. Apoi, trebuie sa-i ofere omului 2 salarii compensatorii minim (nici nu mai stiu care este minumul de salarii)!

Asa ceva este posibil numai daca este prevazut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

3. Daca se intrunesc conditiile unei concedieri colective, cuantumul despagubirilor creste exponential.

Depinde de ce este prevazut in documentele mai sus mentionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se inchide agentia, trebuie sa-mi dau demisia? GluPix GluPix Buna, Agentia unde lucrez (de 2 luni) urmeaza sa se inchida in 2 zile. Nu au anuntat nimic, doar a sunat si a zis ca peste 2 zile sa vin sa-mi semnez ... (vezi toată discuția)
Inchiderea contractului colectiv de munca C-Iulia C-Iulia Buna ziua ! societatea la care lucrez este un SA si doreste inchiderea activitatii si inchiderea contractelor de munca a angajatilor cat mai repede ,acestea ... (vezi toată discuția)
Somaj constantin59 constantin59 am fost angajat la data de 1 oct 2013 la un nou punct de lucru pe o perioada nedeterminata,iar la data de 1 mai 2014 acel punct de lucru se inchide din motive ... (vezi toată discuția)