ma confunt cu o problema, pentru care am nevoie de cateva indrumari. Fratele meu a imprumutat unei rude suma de 4000 euro, in luna noiembrie. Promisiunea acelei persoane a fost ca ii va restitui suma in decurs de 30 zile. Nu a facut acest lucru. Mai mult decat atat, o perioada nu a mai raspuns la telefon, refuza o intalnire in care sa discute despre restituirea banilor.
Banii au fost transferati din contul fratelui meu in contul unei persoane, care era prietena cu aceasta ruda. Singura dovada ca banii au fost oferiti este unu schimb de emailuri (in care ruda a solicitat banii si in care a confirmat primirea lor).
Intrebare este: se poate face vreun demers juridic de recuperare a lor? Pe calea "bunului simt", sansele de recuperare sunt aproape nule.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea sumei.
Nu uitati ca medierea prealabila este obligatorie.
E-mailurile sunt o dovada.
Singura cale este o actiune in pretentii, evident judecatoreasca. In aceasta situatie trebuie sa aveti in vedere 2 aspecte importante: 1 - obligatia de informare asupra beneficiilor medierii (minim) si 2 - taxa de timbru aferenta pretentiilor dvs care inteleg ca sunt de 4.000 euro - ceea ce ar insemna o taxa de cca 1.000 lei. Probele solicitarii si primirii banilor din corespondenta mail, sunt suficiente sa dovedeasca existenta imprumutului. Insa, va sfatuiesc sa nu construiti singuri actiunea ci sa apelati la un avocat - stie mai bine sa va construiasca cererea si riscati mai putin sa pierdeti tot ce ati putea dobandi. Mult succes!
Multumesc pentru raspunsuri!
Din pacate, transferul a fost facut un contul altei persoane. Aceasta ruda (pe care o sa o numesc "R") ii voia cash. Cum era dificil sa ii fie dati cash (era nevoie sa anunte banca in care erau depozitati banii fratelui, cu cel putin 24h inainte de extragerea lor din cont), fratele i-a propus lui R sa ii faca transfer. R a refuzat, spunand ca "nu are cum sa ii justifice", R avand o agentie de turism... Cu toate astea, a trimis contul unei prietene de-a ei.
Toate discutiile acestea sunt pe email (negocierea sumelor de bani, ca, dupa ce a vazut ca fratele meu a fost de acord sa ii dea banii, ea a solicitat mult mai multi).
Uite ce se poate intampla cand incerci sa ajuti un om.. din pacate, oamenii care fac lucruri bune sunt considerati slabi.
Oare e bine sa o caute pe R direct la firma, sa incerce sa discute cu ea? Sau, cel mai indicat ar fi sa apeleze la un avocat?