avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura asigurare parte din casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura asigurare parte din casa parinteasca

Buna ziua,

Am dat fratelui meu ( la rugamintea parintilor) o suma de bani reprezentand partea lui din casa parinteasca in cazul decesului parintilor nostri. Avea nevoie de aceasta suma de bani pt a-si cumpara propria casa. Parintii nu vor sa imi faca act pe casa parinteasca - totul ramanand deci la nivel de intelegere verbala ( chipurile casa imi va reveni in final mie). Din pacate, dupa cum ati intuit, eu nu am nici o hartie la mana, intr-un final fratele ( sau mostenitorii lui) poate f bine sa nu mai recunoasca faptul ca a primit suma de bani in 2010. Cert este ca cerandu-i sa imi dea o hartie prin care recunoaste ajutorul meu, el refuza sa o faca de unde si temerile mele. Cel mai teama imi este ca in cazul unui deces al meu, unicul meu fiu sa nu mai poata recupera banii respectivi care provin din munca mea. Intrebarea mea este urmatoarea: pot face eu o hartie la notar in care sa atasez extrasul de cont de la vremea respectiva ( dovada ca banii au fost virati din contul meu in contul fratelui) si sa mentionez ca banii nu au reprezentat donatie ci un imprumut? O astfel de hartie va putea servi fiului meu in cazul decesului meu? Sau e absolut necesar ca fratele sa recunoasca si el in fata notarului ca a primit suma drept imprumut?

Va multimesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 11:12, 28 Februarie 2017
Din pacate, a trecut atata timp ca nici dv. nu prea mai puteti recupera banii. E de discutat daca aveti vreo dovada de termen de imprumut sau altceva, altfel s-a cam prescris.
Art. 956 din Codul Civil:

Actele juridice asupra moştenirii nedeschise

Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.

Mostenirea se deschide la data decesului.
Parintii sunt in viata, dvs sunteti in viata.
Deci hartiile, hartiutele, foile, declaratiile sau alte intelegeri sunt nule absolut. Puteti considera banii ca si pierduti.
Poate reusiti totusi sa va convingeti parintii sa va faca acte din timpul vietii.
Va multumesc pt raspuns!

Pe mine ma intereseaza in acest moment, sa pot sa imi asigur banii dati, nu sa am certitudinea ca in final casa imi va reveni mie. Nu pot face un act la notar, eu insami, prin care sa declar ca am dat o suma fratelui si ca nu este donatie? Act care sa serveasca fiului meu sa recupereze acesti bani, in cazul decesului meu? Exista un extras de cont care dovedeste ca banii au fost transferati din contul meu in contul fratelui. Deci fratele nu poate spune ca nu i-a primit.

Si in acel act sa scrieti ca suma reprezinta....?
Sa specific ca suma data fratelui meu nu este o donatie ci un imprumut de pilda...

Alte discuții în legătură

Autentificare notariala pentru recunoasterea contributiei financiare la amenajarea unei case romanaplumb romanaplumb Buna seara, as vrea un sfat cu privire la situatia mea: mama este proprietara casei parintesti iar in 2011 eu am dat fratelui meu o inturnare pt acest ... (vezi toată discuția)
Donatia apartament frate catre sora Iris amelia Iris amelia Buna ziua! Eu mai am un frate care nu este casatorit si nici copii nu are. Parintii mei au un apartament pe care vor sa mi-l doneze mie, iar eu sa-i dau ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)