avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autentificare notariala pentru recunoasterea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autentificare notariala pentru recunoasterea contributiei financiare la amenajarea unei case

Buna seara,

as vrea un sfat cu privire la situatia mea: mama este proprietara casei parintesti iar in 2011 eu am dat fratelui meu o inturnare pt acest imobil de 35000 euro avand doar o intelegere VERBALA conform careia eu as deveni unica mostenitoare dupa decesul mamei cu obligatia de intretinere a ei. Intre timp am investit peste 20000 euro in renovarea imobilului. Mama nu doreste sa imi faca nici un act de legalizare a intelegerii mai sus mentionate, lucru care pe mine ma ingrijoreaza.... Cum sa fac sa imi legalizez investitia de peste 50000 euro fara sa am emotii daca intelegerea VERBALA se anuleaza ?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:22, 7 Februarie 2016
Înțelegerile pt moșteniri viitoare sunt nule, nu trebuia sa fi dat fratelui banii aia. Puteți doar sa sperați ca renunță la moștenire.
Pt investiție aveți un drept de creanță.
Păcat ca nu ați făcut un contract de vânzare sau întreținere înainte de a da banii.
Atât fratele poate sa va dea un înscris ca a primit aceasta suma de la dvs, iar mama la fel, sa declare ca investiția în casa a făcut-o cu banii dvs.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2015
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

referitor la situatia mea: as putea merge cu mama la notar sa semneze un document din care sa reiese ca eu am investit 35000+20000 euro asa incat ea sa se angajeze ca nu va putea instraina imobilul proprietate personala fara ca eu sau mostenitorul meu sa fie despagubit de aceasta suma? Fratele e in strainatate momentan...

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
romanaplumb, utilizator
romanaplumb a scris:

Buna seara,

as vrea un sfat cu privire la situatia mea: mama este proprietara casei parintesti iar in 2011 eu am dat fratelui meu o inturnare pt acest imobil de 35000 euro avand doar o intelegere VERBALA conform careia eu as deveni unica mostenitoare dupa decesul mamei cu obligatia de intretinere a ei. Intre timp am investit peste 20000 euro in renovarea imobilului. Mama nu doreste sa imi faca nici un act de legalizare a intelegerii mai sus mentionate, lucru care pe mine ma ingrijoreaza.... Cum sa fac sa imi legalizez investitia de peste 50000 euro fara sa am emotii daca intelegerea VERBALA se anuleaza ?

Va multumesc anticipat!

Buna ziua,

revin cu problema mea...Mama este proprietara unica a unui imobil in care eu am investit pt renovare 20000 euro. Ce hartie pot face intre mine si ea care sa imi garanteze recuperarea investitiei in cazul in care de pilda mama face contract de vanzare-cumparare fratelui meu? Eventual o hartie la notar prin care se angajeaza ca nu va instraina imobilul fara ca eu sau mostenitorul meu ,in cazul in care eu decedez, sa recuperam contravaloarea investitiei...

Am dat, pe baza intelegerii VERBALE o 'inturnare' fratelui meu de 35000 euro...Cum pot legaliza intelegerea dintre noi? Ma gandesc ca in cazul decesului meu, copilul meu sa poata recupera suma aceasta pe baza unui act notarial. Un act de imprumut al sumei de mai sus?

Va multumesc anticipat!

Intr-un caz similar s-a invesit la cumparare de catre unul din copii 1/2 din valoarea apartamentului alaturi de 1/2 parintii. Parintii au facut testament olograf si pe baza lui s-a castigat procesul la moartea parintilor (dupa 20 si ceva de ani). Testament olograf inseamna scris de mana, datat si semnat de persoana respectiva. Si in acest caz intelegerea a fost verbala si nu a fost respectata. Cu fratele discutati si inregistrati totul si eventual cereti declaratie notariala de imprumut cu scadenta la decesul parintilor. E bine daca ati avea extrasele bancare de transfer.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura asigurare parte din casa parinteasca mia55 mia55 Buna ziua, Am dat fratelui meu ( la rugamintea parintilor) o suma de bani reprezentand partea lui din casa parinteasca in cazul decesului parintilor nostri. ... (vezi toată discuția)
Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)
Drept egal casa parintilor Selenna Selenna Buna seara am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Suntem 3 frati si Casa parintilor necesita o mare renovatie care este destul de costisitoare. Eu asi ... (vezi toată discuția)